Θύματα ψευδούς είδησης έπεσαν τρεις φίλοι που επισκέφθηκαν την περιοχή Μπίνταρ στην πόλη Καρνάτακα της Ινδίας.
Οι τρεις άνδρες δέχθηκαν επίθεση από 2.000 κατοίκους οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί μέσω εφαρμογής ότι πρόκειται για απαγωγείς παιδιών.
Ο ένας, ονόματι Μοζαμάντ Αζάμ, ο οποίος μάλιστα εργαζόταν στη Google, υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ οι άλλοι δύο -ένας εκ των οποίων από το Κατάρ- νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι τρεις άνδρες είχαν επισκεφθεί έναν φίλο τους στο Μπίνταρ και στο δρόμο της επιστροφής σταμάτησαν σε ένα σημείο και πρόσφεραν σοκολάτες σε παιδιά ενός τοπικού σχολείου.
«Ένας από τους τρεις είχε μαζί του σοκολάτες από το Κατάρ και προσπάθησε να τις προσφέρει στα παιδιά ως ένδειξη αγάπης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο AFP ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μπίνταρ, Β. Ν. Πατίλ. Ένα από τα παιδιά όμως άρχισε να κλαίει και οι μεγαλύτεροι που βρίσκονταν στην περιοχή το εξέλαβαν ως απειλή πιστεύοντας πως ήταν απαγωγείς.
Οι τρεις φίλοι κατάφεραν να ξεφύγουν προσωρινά με το αυτοκίνητό τους, αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω είχαν στηθεί οδοφράγματα από 2.000 εξαγριωμένους κατοίκους που είχαν ειδοποιηθεί μέσω WhatsΑpp.
Η οργή τους ήταν τέτοια που ανέτρεψαν το όχημα, έβγαλαν τους τρεις φίλους έξω και άρχισαν να τους χτυπούν μανιωδώς επί περίπου μία ώρα με πέτρες και μπαστούνια. Από την οργή τους δεν ξέφυγαν ούτε και οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να σώσουν τους τρεις φίλους.
Η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 32 ατόμων ενώ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλους. Κάποιοι μάλιστα έχουν αναγνωριστεί μέσα από σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στη συγκεκριμένη εφαρμογή.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο διαχειριστής της συγκεκριμένης ομάδας στο WhatsApp που ευθύνεται για τη διασπορά της ψευδούς πληροφορίας, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.
Ο αδερφός του αποθανόντος, Αχμάντ μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι σοκαριστικό αυτό που συνέβη. Το πλήθος ήταν τόσο βίαιο που αρνήθηκε να υποχωρήσει ακόμα και όταν ένας από τους φίλους του αδερφού μου τους έδειξε το διαβατήριο του από το Κατάρ». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να λάβει σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών μέσω των social media.
Από τον περασμένο Μαϊο παρατηρούνται έντονα φαινόμενα βίας στη χώρα, λόγω φημών που κυκλοφορούν στο WhatsApp σχετικά με απαγωγείς παιδιών. Το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς 21 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ξένοι, έχουν χάσει τη ζωή τους πέφτοντας θύματα λιντσαρίσματος από εξαγριωμένους ντόπιους.
Η Ινδία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για το WhatsApp καθώς 200 εκατομμύρια ντόπιοι στέλνουν ένα δισεκατομμύριο μηνύματα ημερησίως μέσω της πλατφόρμας.
Μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα, η εταιρεία η οποία ανήκει στο Facebook, υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει νέες λειτουργίες ώστε να περιορίσει τις ψευδείς πληροφορίες, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να παρακολουθεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.