Ένας στους τρεις Τούρκους είναι παχύσαρκος, μια αναλογία η οποία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες απ΄ό,τι στους άνδρες και αυτός είναι ο λόγος που η χώρα κήρυξε εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας.
Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι προσβάλλονται από ασθένειες που συνδέονται με τα επιπλέον κιλά, μια πραγματική μάστιγα για τη δημόσια υγεία.
«Το 35% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι», δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα αυτό της δημόσιας υγείας.
Στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησε το υπουργείο του είναι να αδυνατίσουν ένα εκατομμύριο Τούρκοι σε διάστημα ενός έτους.
«Ο αγώνας κατά της παχυσαρκίας άρχισε», επισημαίνουν τα διαφημιστικά σποτ στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες της χώρας, τα οποία καλούν τους Τούρκους να μειώσουν τη σωματική τους μάζα και τις μερίδες φαγητού που καταναλώνουν.
Βηματόμετρα θα μοιράζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού από τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι παρακολουθούν τους παχύσαρκους ασθενείς. Από την 1η Ιουλίου μειώθηκε το αλάτι στο ψωμί, το οποίο είναι πλέον πλουσιότερο σε πλήρες αλεύρι και συνεπώς σε φυτικές ίνες, μια επανάσταση για τα εκατομμύρια των Τούρκων που τρέφονται κατ΄εξοχήν με αυτήν την παραδοσιακή τροφή.
Για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν μεταδίδουν πλέον παρά μόνον διαφημίσεις για υγιεινές τροφές και για ισορροπημένα γεύματα.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έδωσε το καλό παράδειγμα χάνοντας 10 κιλά σε ένα χρόνο και συμβουλεύοντας τους Τούρκους να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα για να διατηρήσουν καλή φυσική κατάσταση.
Σε όλα αυτά έχει συμβάλει η γρήγορη αστικοποίηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας σε μια χώρα που διεκδικεί τη 17η θέση στην παγκόσμια οικονομία. Η παχυσαρκία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997, είναι αιτία για άλλες ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την ‘Ενωση του Αγώνα κατά της Παχυσαρκίας, οι Τούρκοι δεν αγαπούν τη σωματική δραστηριότητα. Στις πόλεις, λίγοι είναι αυτοί που κάνουν τακτικά κάποιο σπορ καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να κάθονται με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.