Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό, μέσω Facebook, ότι η Γαλλία και η Μάλτα πρόκειται να δεχθούν συνολικά εκατό μετανάστες και πρόσφυγες, από τους τετρακόσιους σαράντα δυο που επιβαίνουν σε δυο στρατιωτικά πλοία, της Frontex και του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σικελίας.
Σύμφωνα με τον Κόντε και άλλες χώρες, σύντομα, θα δηλώσουν πρόθυμες να φιλοξενήσουν μέρος των διασωθέντων. Κατά την χθεσινή ημέρα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, όπως έγραψε στο διαδίκτυο, είχε συνομιλίες επί του θέματος, και με τους είκοσι επτά αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.
Η ιταλική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποδεχθεί όλους τους συγκεκριμένους μετανάστες και πρόσφυγες και ότι πρέπει να αποφασιστεί δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Στο μεταξύ, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν πάνω από 340 μετανάστες στη Μεσόγειο το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσπαθούσε να κάνει τον διάπλου χρησιμοποιώντας σαν βάρκα ένα λάστιχο φορτηγού.
Η ισπανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι διασώθηκαν 240 άνθρωποι σε 12 πλεούμενα—10 έπλεαν στα στενά του Γιβραλτάρ, δύο στη Θάλασσα του Αλμποράν, η οποία χωρίζει την Ισπανία από το Μαρόκο.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της, η Guardia Civil διέσωσε άλλους εκατό και πλέον μετανάστες στη Μεσόγειο.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 16.902 μετανάστες αφίχθησαν στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, ενώ άλλοι 294 βρήκαν τον θάνατο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ισπανικές ακτές. Συνολικά, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών κρατών φέτος.
Τον περασμένο μήνα, η Ισπανία δέχθηκε να υποδεχθεί 630 μετανάστες που επέβαιναν σε τρία πλοία, συμπεριλαμβανομένου του Aquarius, του σκάφους που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να τους δεχθούν.
Ενώ την 4η Ιουλίου, ένα σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms ελλιμενίστηκε στη Βαρκελόνη και αποβίβασε 60 μετανάστες προερχόμενους από τη Λιβύη που είχε διασώσει στη Μεσόγειο, μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Ιταλίας να τους υποδεχθεί.