Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάνει μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης στη Γαλλία μιας «κοινωνικής δημοκρατίας», διοργανώνοντας σήμερα και αύριο διάσκεψη με τα συνδικάτα και τους εργοδότες με στόχο να υπάρξει μια ομοφωνία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Σε μια χώρα όπου οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται ως επί το πλείστον από την κυβέρνηση και οι κοινωνικοί συσχετισμοί οδηγούν συχνά στην αντιπαράθεση, η κυβέρνηση επιζητεί μια οδό συμβιβασμού και ενός “δούναι και λαβείν” στον αγώνα κατά της ανεργίας, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, την κοινωνική προστασία ή τη συνταξιοδότηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει η Γαλλία το μοντέλο των χωρών της βόρειας Ευρώπης όπως και αυτό της Γερμανίας, όπου η κοινωνική συμφιλίωση είναι ο κανόνας και η σύγκρουση η εξαίρεση. Οι οικονομίες οι πιο αποτελεσματικές είναι “αυτές που επεδίωξαν να επιτύχουν βιώσιμους συμβιβασμούς”, δήλωσε σήμερα κατά την έναρξη των συζητήσεων.
“Η Γαλλία δεν έχει αναπτύξει μια κουλτούρα διαπραγμάτευσης”, σημείωσε, προτού ανακοινώσει την πρόθεσή του “να εντάξει στο Σύνταγμα” τον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει ως εκ τούτου να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση οποιουδήποτε νόμου.
Οι μετέχοντες σε αυτήν την κοινωνική διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες, είναι περίπου 300. Κατά τη διάρκειά της δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, μολονότι αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε εξάλλου ραντεβού στους μετέχοντες σε έναν χρόνο για να κάνουν τον πρώτο απολογισμό αυτής της διαδικασίας.