Να επιταχύνουν τη διαπραγμάτευση και να κλείσουν τη συμφωνία για να τερματιστούν τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ προέτρεψε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ.
«Εάν ο πρόεδρος Κιμ (Γιονγκ Ουν) τηρήσει την υπόσχεσή του για την αποπυρηνικοποίηση, θα είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα του στην ευημερία» τόνισε ο Μουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Σιγκαπούρη.
«Αυτός ο δρόμος δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά εάν οι συμφωνίες της συνόδου (σ.σ. κορυφής Κιμ-Τραμπ στην πόλη-κράτος τη 12η Ιουνίου) εφαρμοστούν με καλή πίστη, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί» πρόσθεσε.
Η Νότια Κορέα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην οικοδόμηση μιας οικονομικής κοινότητας με τη Βόρεια Κορέα αφού η προσπάθεια για την εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ τερματιστεί, συμπλήρωσε ο Μουν.
Η ομιλία του Μουν καταγράφηκε μία ημέρα μετά την κατηγορία που εξακόντισαν οι ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας ότι παραβίασε το όριο των ποσοτήτων διυλισμένων καυσίμων που της επιτρέπεται να εισάγει, κάνοντας παράνομα μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα, απαιτώντας ταυτόχρονα να τερματιστούν αμέσως όλες οι πωλήσεις καυσίμων στη χώρα αυτή.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπέβαλε καταγγελία στην επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία είναι αρμόδια για την επίβλεψη της τήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ένα έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η καταγγελία για την παραβίαση των κυρώσεων έγινε παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον διαπραγματεύεται με την Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστούν τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι ΗΠΑ λένε ότι ως την 30ή Μαρτίου, 89 βορειοκορεάτικα δεξαμενόπλοια μετέφεραν στη χώρα διυλισμένα καύσιμα που μεταφέρθηκαν στα αμπάρια τους από άλλα πλοία φέτος. Δεν κατονομάζουν τις χώρες που πιστεύουν ότι προμήθευσαν τη Βόρεια Κορέα με καύσιμα. Στο έγγραφο αναφέρονται δύο περιπτώσεις μεταφοράς καυσίμων, από ένα πλοίο υπό σημαία Ρωσίας και ένα υπό σημαία Μπελίζ.
Το ΣΑ του ΟΗΕ είχε περιορίσει τον Δεκέμβριο την ποσότητα διυλισμένων καυσίμων που μπορεί να εισάγει η Βόρεια Κορέα στα 500.000 βαρέλια τον χρόνο, από τα 2 εκατομμύρια βαρέλια, το όριο που είχε καθοριστεί τον Σεπτέμβριο. Στο αμερικανικό έγγραφο εκτιμάται πως η Βόρεια Κορέα ήδη εισήγαγε παράνομα 1.367.628 βαρέλια με τη συγκεκριμένη μέθοδο φέτος.
Οι ΗΠΑ αξιώνουν στο έγγραφό τους να εκδοθεί επείγουσα ειδοποίηση προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την παραβίαση των κυρώσεων και διαταγή για την άμεση διακοπή όλων των πωλήσεων.