Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σήμερα ότι η οικονομική απεμπλοκή της διεθνούς κοινότητας από το Αφγανιστάν θα ακύρωνε τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια για να υποστηριχθεί η καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

«Το να μην υπάρξουν επενδύσεις στο σύστημα διακυβέρνησης (και) δικαιοσύνης, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην εργασία, στην κοινωνική πρόοδο, θα ακύρωνε τις επενδύσεις και τις θυσίες που έγιναν εδώ και δέκα χρόνια», υποστήριξε ο Μπαν κατά την έναρξη της διεθνούς συνόδου για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή 80 χωρών στο Τόκιο.

Ο Μπαν είπε ότι έχουν γίνει «μεγάλες πρόοδοι» από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά αυτές παραμένουν “εύθραυστες”.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, που βρίσκεται στο Τόκιο για τη σύνοδο, όπως και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε να συμφωνηθεί η παροχή βοήθειας ύψους 4 δισ. δολαρίων το χρόνο. Χθες, η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει ότι οι δωρήτριες χώρες θα παράσχουν πάνω από 16 δισ. δολάρια σε πολιτική βοήθεια ως το 2015.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του Αφγανιστάν στην διαδικασία μετάβασης από την εξάρτηση στη βοήθεια που κατέστησε δυνατό να ριζώσουν οι θεσμοί στη χώρα σε μια πιο ομαλή σχέση», είπε ο Μπαν.

Η κυβέρνηση του Καρζάι καλύπτει μόλις το ένα τρίτο των 6 δισ. δολαρίων που δαπανά κάθε χρόνο χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη της ασφάλειας και εξαρτάται από την διεθνή βοήθεια. Πολλοί φοβούνται ότι μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων το 2014, η χώρα θα πέσει στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών κι εξτρεμιστών.

Ο Μπαν κάλεσε παράλληλα να «μην ξεχνάμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες του Αφγανιστάν και των προσφύγων» καθώς και «να γίνουν περισσότερα για τις γυναίκες και τα παιδιά στη χώρα, ειδικά στον τομέα της παιδείας των κοριτσιών και της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή». Αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, ειδικά τις συχνές καταγγελίες περί διαφθοράς, που μπορεί να αποθαρρύνουν τους δωρητές.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι δαπάνες για την άμυνα και την ανάπτυξη από διεθνείς δωρητές αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 95% του αφγανικού ΑΕΠ την περίοδο 2010-11.

Οι δωρήτριες χώρες συνδέουν την παροχή βοήθειας με μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.