Τον Τζέρεμι Χαντ, τον μακροβιότερο υπουργό Υγείας στην ιστορία, διόρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να διατηρήσει στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit.
Η κίνηση αυτή φέρνει έναν στενό σύμμαχο της Μέι στη θέση του απρόβλεπτου Τζόνσον και ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο 51χρονος Χαντ έχει υπηρετήσει στο υπουργείο Υγείας για περισσότερα από πεντέμισι χρόνια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντιμετωπίζοντας απεργίες γιατρών, την αγανάκτηση των πολιτών με την κρατική χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και άλλες προκλήσεις.
Μάλιστα είναι τόσο περίεργο για κάποιον υπουργό να παραμένει στην ίδια θέση για τόσο καιρό που η Μέι τον πείραζε για αυτό. Στη διάρκεια ενός δείπνου με δημοσιογράφους νωρίτερα φέτος είπε χαριτολογώντας ότι αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν γίνει πρωθυπουργός «εγώ θα σπάω πέτρες σε στρατόπεδο αναμόρφωσης. Όμως φυσικά ο Τζέρεμι Χαντ θα είναι ακόμη υπουργός Υγείας».
Ο Χαντ επεσήμανε ότι η αποχώρησή του από το υπουργείο είναι μια «τεράστια αλλαγή», ενώ πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι κάποιοι από το προσωπικό δεν με θεωρούσαν τον πιο εύκολο υπουργό Υγείας».
Ο Τζόνσον ήταν ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του Brexit, ενώ αντίθετα ο Χαντ στήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016. Ωστόσο ο Χαντ είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC τον Οκτώβριο του 2017 ότι άλλαξε γνώμη για το θέμα, εν μέρει εξαιτίας της απογοητευτικής «αλαζονείας» που παρατήρησε στην συμπεριφορά της ΕΕ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει ότι είναι ανάρμοστο επιχειρήσεις όπως η Airbus να ανακοινώνουν ότι ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, αν η χώρα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς συμφωνία, αλλά αντίθετα θα πρέπει να στηρίζουν τη Μέι ώστε να κερδίσει μια καλή συμφωνία για το Brexit.
Μετά την ανακοίνωση του διορισμού του έγραψε στο Twitter: «Τεράστια τιμή να διορίζομαι υπουργός Εξωτερικών αυτή την κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία της χώρας μας. Έχει έρθει η ώρα να στηρίξουμε τη πρωθυπουργό μας για να πολύ καλή συμφωνία για το Brexit, τώρα ή ποτέ…».
Προτού εκλεγεί βουλευτής ο Χαντ είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως επιχειρηματίας, δημιουργώντας τον εκδοτικό οίκο Hotcourses. Πέρυσι η εταιρεία αυτή πωλήθηκε προς 30,1 εκ. λίρες, αποδίδοντας στον Χαντ κέρδος μεγαλύτερο των 14 εκ. λιρών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορίες από την εφημερίδα Guardian.
Όμως η πολιτική ήταν η μεγάλη του αγάπη και το 2005 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους Συντηρητικούς στο Σάρεϊ. Όταν πρόεδρος των Τόρις έγινε ο Ντέιβιντ Κάμερον, συμφοιτητής του Χαντ στην Οξφόρδη, τον διόρισε σκιώδη υπουργό για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε ανασχηματισμό του 2007 προήχθη σε σκιώδη υπουργό Πολιτισμού.
Το 2010, όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, ένα σημαντικό υπουργείο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 που διεξήχθησαν στο Λονδίνο.
Τακτικός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, λίγοι Συντηρητικοί θα εκπλαγούν αν οι φιλοδοξίες του φέρουν τον Χαντ κάποια στιγμή ακόμη και στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.