Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στο Βελιγράδι και τη σειρά επαφών με Σέρβους αξιωματούχους και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.
Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.
Ο ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε την Τρίτη, πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Βελιγράδι με τους αρχηγούς του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των Ενωμένων Περιφερειών Σερβίας (URS), Μλάτζαν Ντίνκιτς του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο κ. Ρίκερ είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι στη συζήτηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο επιβεβαιώθηκε ότι η Σερβία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και ότι το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση εγκρίνει η Βουλή της Σερβίας.
Το στέλεχος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ ότι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Ρίκερ στη Σερβία είναι η προώθηση συγκρότησης μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο θα συμμετέχει και το Δημοκρατικό Κόμμα (DS).
Ο κ. Ρίκερ στο Βελιγράδι προετοίμασε την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Σερβία την Κυριακή 8 Ιουλίου.
Ο Αμερικανός αναλυτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν,Τσαρλς Κάπτσαν δήλωσε ότι η επίσκεψη των κ.κ. Ρίκερ και Γκόρντον δεν πραγματοποιείται για να επηρεάσουν τη συγκρότηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν και όχι για συγκεκριμένες προσωπικότητες και ελπίζουν ότι η Σερβία θα παραμείνει στην πορεία της προσέγγισης της ΕΕ και δεν θα αμφισβητήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα του Κοσόβου, ανέφερε.
«Θα με εξέπληττε αν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να παρέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι θέμα που εξαρτάται από τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας που διεξάγουν διαβουλεύσεις» τόνισε ο κ. Κάπτσαν σε δηλώσεις στο Radio Free Europe.
Ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τις πρόσφατες δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και για τα μηνύματα του προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
«Ορισμένες δηλώσεις του κ. Ντάτσιτς και κάποια μηνύματα του κ. Νίκολιτς ενισχύουν την ανησυχία για οπισθοδρόμηση σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, οπότε θεωρώ ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα στείλουν μήνυμα ότι είναι σημαντική η παραμονή στην πορεία της προόδου που έχει επιτευχθεί στο Κόσοβο», ανέφερε ο Κάπτσαν.