Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε το Μπανγκλαντές ότι έχει βασανίσει και σκοτώσει παραστρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν σε μια εξέγερση το 2009, σε μία ακόμη καταγγελία για την δράση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της χώρας.
Το HRW αναφέρει ότι το Τάγμα Άμεσης Δράσης (RAB), μια επίλεκτη ομάδα καταπολέμησης του εγκλήματος η οποία μέχρι πρότινος είχε το προσωνύμιο «ομάδα θανάτου», φέρεται να εμπλέκεται σε πολλές από τις κακοποιήσεις.
«Τουλάχιστον 47 ύποπτοι έχουν πεθάνει υπό κράτηση», ανακοίνωσε το HRW, το οποίο πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 60 ανθρώπους προτού συντάξει την έκθεσή του. «Οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε ξυλοδαρμούς, συχνά στα πέλματα ή στις παλάμες τους, και σε ηλεκτροσόκ. Κάποια θύματα διηγήθηκαν ότι τους είχαν κρεμάσει ανάποδα από την οροφή», επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές χρησιμοποιούν τακτικά βασανιστήρια», προσθέτει.
«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες (οργανώσεις) καταγράφουν εδώ και καιρό τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων στο Μπανγκλαντές από τις δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένου του στρατού, του RAB και (…) της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας».
Η κυβέρνηση της χώρας διαψεύδει τις κατηγορίες.
«Οι κατηγορίες του HRW σχετικά με βασανιστήρια που οδήγησαν στο θάνατο κρατούμενων είναι εντελώς αβάσιμες», δήλωσε ο Καμαλουντίν Άχμανε, στέλεχος του υπουργείου Στέγης. «Οι νεκροψίες ανθρώπων που πέθαναν όσο βρίσκονταν υπό κράτηση αναφέρουν ξεκάθαρα την αιτία (θανάτου) και δεν υπάρχουν στοιχεία για βασανιστήρια. Η κυβέρνηση δρα βάσει του νόμου».
Τον περασμένο Μάιο, το HRW ανακοίνωσε ότι σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις του RAB από τις αρχές του 2009, ενώ κατηγόρησε το τάγμα αυτό για εξωδικαστικές δολοφονίες και βασανιστήρια.
Τον Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τρίτες χώρες να σταματήσουν να πωλούν όπλα στο Μπανγκλαντές, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το RAB.