Ένας από τους 33 μεταλλωρύχους από τη Χιλή που διασώθηκαν το 2010 αφού πέρασαν 69 ημέρες κάτω από τη Γη όταν κατέρρευσε το ορυχείο όπου εργάζονταν έστειλε ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στα 12 παιδιά στην Ταϊλάνδη και τον προπονητή τους που είναι εγκλωβισμένοι σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά.
«Θα ήθελα να στείλω χαιρετισμούς και να ευχηθώ πολλή δύναμη στις αρχές και τις οικογένειες των 12 αυτών παιδιών», δήλωσε ο Μάριο Σεπουλβέδα σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής κάνει ό,τι μπορεί και καταβάλει όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες η διάσωση θα είναι επιτυχής. Ο Θεός να σας ευλογεί!», δήλωσε ο μεταλλωρύχος στο βίντεο φορώντας το κόκκινο κράτος και το κίτρινο γιλέκο ασφαλείας.
«Προσευχόμαστε για εσάς, για κάθε μία από τις οικογένειες και για τα παιδιά αυτά», τόνισε ο Σεπουλβέδα.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι ξέρουμε τι περνάτε, την αγωνία, τη λύπη, την απόγνωση και την οδύνη που νιώθετε», πρόσθεσε η σύζυγός του Κάτι Βαλβίδια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι 33 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι πέρασαν περισσότερους από δύο μήνες κάτω από τη Γη όταν κατέρρευσε το ορυχείου όπου εργάζονταν στις 5 Αυγούστου του 2010, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 625 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Τις πρώτες 17 ημέρες οι αρχές πίστευαν ότι είναι νεκροί, όμως τελικά τους εντόπισαν σε μια σπηλιά και μέσω μιας τρύπας περνούσαν τρόφιμα και νερό μέχρι να βρουν έναν τρόπο να τους βγάλουν.
Δύτες εντόπισαν τη Δευτέρα τα 12 αγόρια, ηλικίας 11 με 16 ετών, και τον 25χρονο προπονητή τους του ποδοσφαίρου βαθιά μέσα σε ένα σύμπλεγμα σπηλιών, εννέα ημέρες αφού είχαν χαθεί και λίγο πριν ξεκινήσει η εποχή των μουσώνων στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι της Ταϊλάνδης.
Ήταν αδύναμα, αλλά σε καλή κατάσταση. Τώρα οι αρχές πρέπει να βρουν τρόπο για να τους βγάλουν από τη σπηλιά μέσω αρκετών χιλιομέτρων πλημμυρισμένων τούνελ. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραμείνουν εκεί μέχρι να τελειώσει η εποχή των μουσώνων σε περίπου τέσσερις μήνες και να υποχωρήσουν τα νερά.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι οι καιρικές συνθήκες (…) Κάναμε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο και τώρα έχουμε ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στο νερό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ναρογκσάκ Οσοχακόρν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων της Ταϊλάνδης και κυβερνήτης της επαρχίας.
Οι διασώστες ελπίζουν να μειώσουν τη στάθμη του νερού μέσα στα σπήλαια αρκετά ώστε να παιδιά να μην χρειαστεί να κάνουν κατάδυση για να βγουν ή να κάνουν κατάδυση για μικρό μέρος της διαδρομής. Όμως οι βροχοπτώσεις που προβλέπονται για αύριο Παρασκευή ενδέχεται να ανατρέψουν τα σχέδιά τους.