Ομάδα ιστορικών της αεροπλοΐας θα ξεκινήσει από τη Χαβάη αναζητώντας τα χνάρια της Αμέλια Έρχαρτ, 75 χρόνια μετά την εξαφάνιση της διάσημης αμερικανίδας πιλότου η οποία είχε επιχειρήσει να κάνει το γύρο του κόσμου ακολουθώντας τον ισημερινό.
Τα μέλη της οργάνωσης Tighar (Διεθνής Ομάδα για την Ανεύρεση Ιστορικών Αεροσκαφών) σκοπεύουν να πάνε στο νησάκι Νικουμαρόρο, στο αρχιπέλαγος των Κιριμπάτι, στην προσπάθειά τους να επαληθεύσουν τη θεωρία τους, σύμφωνα με την οποία η πρωτοπόρος της αεροπορίας επέζησε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου της.
Στις 2 Ιουλίου 1937 η Αμέλια Έρχαρτ, 39 ετών τότε, συνοδευόμενη από τον πιλότο Φρεντ Νούναν, ξεκίνησε για το τελευταίο σκέλος του γύρου του κόσμου, με ένα δικινητήριο αεροσκάφος Λόκχιντ Ιλέκτρα. Είχε απογειωθεί από τη Νέα Γουινέα με τελικό προορισμό την Καλιφόρνια, όπου όμως δεν έφτασε ποτέ. Στα ενδιάμεσα σκόπευε να προσγειωθεί στο νησί Χόουλαντ για να ανεφοδιαστεί σε καύσιμα.
Λίγες ώρες μετά την απογείωση, στο τελευταίο μήνυμα που μετέδωσε, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει το νησί και ότι τα καύσιμα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται.
Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία της. Παρά τις έρευνες που διέταξε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του αεροπλάνου και των δύο πιλότων που θεωρήθηκε όχι χάθηκαν στη θάλασσα.
Σύμφωνα όμως με τα μέλη της Tighar, οι δύο πιλότοι πιθανότατα κατάφεραν να προσγειωθούν στη μικροσκοπική, ακατοίκητη ατόλλη Νικουμαρόρο, σε απόσταση 480 χιλιομέτρων από το Χόουλαντ, και επιβίωσαν για κάποιο διάστημα ενώ το αεροπλάνο τους παρασύρθηκε από τα κύματα. Στο νησάκι αυτό έχουν βρεθεί ίχνη από καταυλισμό αλλά και αμερικανικά είδη και αντικείμενα, που υπήρχαν τη δεκαετία του 1930.
Η εξερευνητές, μεταξύ των οποίων επιστήμονες και αρχαιολόγοι, σκοπεύουν να εξετάσουν το νησάκι επί δέκα μέρες, καθώς και μια τάφρο στα δυτικά του. Το σκάφος τους διαθέτει συσκευές που εντοπίζουν ηλεκτρικά σήμερα, σόναρ καθώς και ένα μηχάνημα που είχε χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους της Air France, που συνετρίβη στον Ατλαντικό το 2009 ενώ πραγματοποιούσε πτήση από το Ρίο για το Παρίσι.
Η αποστολή επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, στην 75η επέτειο της εξαφάνισης της Έρχαρτ. Η αναχώρηση των επιστημόνων αναβλήθηκε όμως για 24 ώρες, ώστε να δοθεί χρόνος σε έναν τελωνειακό από το Κιριμπάτι να φτάσει στη Χαβάη και να επιβιβαστεί στο σκάφος της Tighar.