Η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία ζήτησαν να υιοθετηθεί μία «συμπαγής, αποτελεσματική και νομικά δεσμευτική» διεθνής συνθήκη για την εμπορία συμβατικών όπλων, σύμφωνα με σημερινή κοινή τους ανακοίνωση η οποία δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκά έντυπα μέσα ενημέρωσης.
«Εμείς οφείλουμε εντός του τρέχοντος μηνός Ιουλίου να πραγματώσουμε αυτήν τη δέσμευσή μας επεξεργαζόμενοι με μία κοινή συμφωνία μία συμπαγή, αποτελεσματική και νομικά δεσμευτική συνθήκη για την εμπορία όπλων», γράφουν στη κοινή τους δήλωση οι ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και της Σουηδίας Εύα Μπιέρλινγκ.
«Ήλθε η ώρα για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα», τονίζουν οι υπουργοί στο κείμενο που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Λιμπερασιόν (Παρίσι) και Γκάρντιαν (Λονδίνο), τη στιγμή που τα κράτη μέλη του ΟΗΕ από σήμερα θα επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή την πρώτη διεθνή συνθήκη που θα ρυθμίζει τη διακίνηση συμβατικών όπλων.
«Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ επιδεικνύουν μία πραγματική επιθυμία να χειριστούν τα προβλήματα που δημιουργεί το εμπόριο όπλων» που διεξάγεται χωρίς να το διέπει κάποιο νομικό πλαίσιο, εκτιμούν οι υπουργοί.
«Πιστεύουμε πως μία συνθήκη για το εμπόριο όπλων θα πρέπει να καλύπτει όλους τους τύπους των όπλων κλασικού τύπου, περιλαμβανομένων και των ελαφρών όπλων μικρού βεληνεκούς, όλων των τύπων πολεμοφοδίων και των συναφών τεχνολογιών», προσθέτουν.
Η πλειονότητα των χωρών παραδέχεται την ανάγκη να υπάρξει μία ρύθμιση στην τεράστια αγορά των συμβατικών όπλων, που ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι φθάνει τα 70 δισ. δολάρια ετησίως, εκ των οποίων το 40% διακινούνται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Ρωσία (η οποία πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις εξοπλισμών ύψους 13,2 δισ. δολαρίων) επιμένουν να εστιαστεί η προσοχή στην μάχη κατά του εμπορίου όπλων αντί για τη νόμιμη αγορά εξοπλισμών.
Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας του ΟΗΕ, η Ινδία–που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο–το Πακιστάν, η Ιαπωνία, ή η Σαουδική Αραβία αντιτάσσουν το «νόμιμο δικαίωμά τους στην άμυνα», δηλ. την ελευθερία κάθε χώρας να εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις της όπως επιθυμεί.
Οι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Γαλλία, η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σε οπλικά συστήματα στον κόσμο, από το 2008 πιέζουν προς την κατεύθυνση μίας διευρυμένης και νομικά δεσμευτικής συνθήκης.