Όπως προκύπτει από το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ οι πλέον πρόσφατες κυρώσεις, που η ΕΕ έχει υιοθετήσει σε βάρος του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αφορούν την σύμβουλο του προέδρου για τα θέματα της επικοινωνίας, την Μπουτάινα Σααμπάν, αλλά και το σύνολο των κρατικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Η κυρία Σααμπάν η οποία είναι μια εμβληματική μορφή του συριακού καθεστώτος στο χώρο των ΜΜΕ, έχει από το 2008 τον επίσημο τίτλο της «πολιτικής συμβούλου γενικώς, ειδικώς για τα ΜΜΕ, του σύρου προέδρου».

«Συμμετέχει με αυτήν την επίσημη ιδιότητα στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων» γράφει η Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Στην ανωτέρω αξιωματούχο, επιβλήθηκαν η απαγόρευση μετακινήσεων στα όρια της ΕΕ και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που πιθανώς να διατηρεί σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα περιουσιακά στοιχεία όλων των κρατικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της Συρίας, συμπεριλαμβανόμενου του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου, «επειδή αυτά παρακινούν στη βία κατά του συριακού λαού, αποτελούν προπαγανδιστικά όργανα καθώς και όργανα παραπληροφόρησης» αναφέρει ακόμα η ίδια πηγή.

Στις πλέον πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος υπάγεται και η ένταξη στο «μαύρο κατάλογο» της Syria International Islamic Bank (SIIB), μιας τράπεζας-βιτρίνας που χρησιμοποίησε η Commercial Bank of Syria, για να καταστρατηγήσει τις σε βάρος της κυρώσεις από την ΕΕ.

Μαζί με την Μπουτάινα Σααμπάν, οι αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος, που υπόκεινται πλέον στις κυρώσεις της ΕΕ, επισήμως ανήλθαν στους 129.