Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε σήμερα νέα σειρά κυρώσεων κατά της Συρίας, προσθέτοντας έξι εταιρίες και ένα πρόσωπο στον κατάλογο των ονομάτων για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων. Οι νέες κυρώσεις επεκτείνουν επίσης το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, ανακοίνωσε η ΕΕ.
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ’ αρχήν σε αυτή την 16η σειρά κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι αποφάσεις επικυρώθηκαν κατόπιν από τους υπουργούς Εξωτερικών που συναντήθηκαν στην τακτική συνεδρίασή τους σήμερα στο Λουξεμβούργο, μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στην οποία θα συζητηθεί ποια θα είναι η αντίδραση στην κατάρριψη την Παρασκευή τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τη Συρία.
Οι νέες κυρώσεις προστίθενται σε 15 διαδοχικές σειρές κυρώσεων που υιοθέτησε η ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο. Οι κυρώσεις αφορούν έξι εταιρίες καθώς και ένα πρόσωπο που στο εξής περιλαμβάνονται στον κατάλογο ονομάτων για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων, ενώ διευκρινίζεται ότι η ασφάλιση των παραδόσεων όπλων περιλαμβάνεται επίσης στο εμπάργκο πωλήσεων στη Συρία.
Διευκρινίζεται ότι το θέμα αυτό τέθηκε από τη Βρετανία, με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρία Standard Club να ακυρώνει την ασφάλεια που κάλυπτε ένα ρωσικό φορτηγό που μετέφερε επιθετικά ελικόπτερα με προορισμό τη Συρία.
Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει επιβάλει πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών σε τουλάχιστον 100 πρόσωπα που ευθύνονται για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και σε 43 οντότητες.
Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό που συνέβη και η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των δύο πιλότων η τύχη των οποίων αγνοείται», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. «Ζητούμε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της».
Η νέα σειρά κυρώσεων υιοθετείται μετά την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους την Παρασκευή. Η Αγκυρα κατηγόρησε την Κυριακή τη Συρία ότι το αεροσκάφος της κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο και όχι στο συριακό εναέριο χώρο όπως δηλώνει η Δαμασκός. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.