Κινεζικό δικαστήριο έκανε δεκτή τη μήνυση που κατέθεσε ένας φορέας του ιού HIV για διακρίσεις που υφίσταται, γράφει σήμερα κινεζική εφημερίδα, αναφέροντας ότι είναι η πρώτη μήνυση του είδους αυτού στη χώρα.
Ο ενάγων, του οποίου την ταυτότητα δεν δημοσιοποιεί η εφημερίδα, δεν έγινε δεκτός σε θέση εκπαιδευτικού από το υπουργείο Παιδείας της πόλης Ανκίνγκ, στην ανατολική επαρχία Ανχούι, μετά τα αποτελέσματα ιατρικής εξέτασης που αποδείκνυαν ότι είναι οροθετικός. Ο νέος είχε περάσει με επιτυχία τις γραπτές εξετάσεις και τη συνέντευξη.
Ο νεαρός που πρόσφατα πήρε το δίπλωμά του ζητεί μόνο να ασκήσει το επάγγελμά του και δεν διεκδικεί χρηματική αποζημίωση.
Οι νοσούντες από AIDS στην Κίνα, χώρα με 740.000 οροθετικούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υφίστανται διακρίσεις με αποτέλεσμα συχνά να αποκρύπτουν τη λοίμωξη από την οποία έχουν προσβληθεί.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση άρχισε να μιλά πιο ανοικτά για τη νόσο, κυρίως μέσω των εκστρατειών πρόληψης.
Ο ακτιβιστής του ανεξάρτητου κινήματος κατά του AIDS στην Κίνα Ουάν Γιανχάι κατέφυγε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ στις αρχές της χρονιάς, ύστερα από απειλές που δέχτηκε γιατί αποκάλυψε τη δεκαετία του 1990 το σκάνδαλο με τη συλλογή αίματος στην κεντρική επαρχία Χενάν.
Συγκεκριμένα χιλιάδες χωρικοί μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS πουλώντας το αίμα τους τη δεκαετία του 1990 σε «τράπεζες αίματος» στη Χενάν που λειτουργούσαν παράνομα αγοράζοντας αίμα από τους χωρικούς. Τα εργαστήρια αυτά αγόραζαν ποσότητες πλάσματος αίματος στις αρχές της δεκαετίας αυτής προκαλώντας την εξάπλωση του ιού HIV όχι μόνο σε αιμολήπτες αλλά και σε αιμοδότες που μολύνονταν μετά την αιμοληψία, λόγω των ανορθόδοξων μεθόδων που ακολουθούνταν.
Οι οροθετικοί και οι νοσούντες δεν είναι οι μόνοι που υφίστανται διακρίσεις στην Κίνα.
Οι φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 130 εκατομμύρια, μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο μια κυβερνητική οδηγία κατάργησε για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ή στην αγορά εργασίας, ειδική εξέταση για την ανίχνευση του ιού, γράφει ο κινεζικός Τύπος.