Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες στη Βρετανία σήμερα, λίγες ώρες αφού ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει «συζητήσεις» με τις αρχές του Ισημερινού. Η πρεσβευτής της χώρας Άννα Αλμπάν δήλωσε από την πλευρά της ότι διεξάγονται «εποικοδομητικές και φιλικές» συζητήσεις έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Φόρεϊν Όφις.
Ο Ισημερινός, προτού αποφασίσει αν θα δώσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, «θα λάβει υπόψη του την παράδοση της χώρας να υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η Αλμπάν σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνησή της δεν «έχει την πρόθεση (…) να επέμβει στις διαδικασίες της βρετανικής και σουηδικής κυβέρνησης».
Στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να εμπλακεί και η Σουηδία για να δεσμευθεί ότι δεν θα εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπως φοβάται ο ίδιος, εκτίμησε η Έλενα Κένεντι, μια δικηγόρος που στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης του Αυστραλού.
Αν οι αρχές του Ισημερινού λάβουν μια τέτοια διαβεβαίωση «πιστεύω ότι δεν θα έχουν αντίρρηση να επιτρέψουν να εκδοθεί στη Σουηδία».
Ο 40χρονος Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα ύστερα από την απόρριψη της τελευταίας του έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 14 Ιουνίου. Η περίοδος των δέκα ημερών για την διαδικασία της έκδοσης ξεκινάει στις 28 Ιουνίου.
Ο Ασάνζ καταζητείται από τις σουηδικές αρχές για τις καταγγελίες περί βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που έχουν διατυπώσει εναντίον του δύο γυναίκες ισχυριζόμενες ότι αυτές συνέβησαν το 2010.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ισημερινός θα του δώσει άσυλο», εκτίμησε από την πλευρά του ο δικηγόρος των εναγουσών Κλες Μπόργκστρεμ, γιατί θα πρόκειται «για μια νέα απόπειρα να σταματήσει ή να καθυστερήσει η νομική διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθεί (ο Ασάνζ) για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο Ισημερινός είχε προθυμοποιηθεί να προσφέρει καταφύγιο στον ιδρυτή του WikiLeaks ήδη από τον Νοέμβριο του 2010, οπότε είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη δημοσιοποίηση αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.