Η Ισπανία προσέφερε μια λύση για τους 629 μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο Αquarius, της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, καθώς θα αποβιβαστούν στο λιμάνι της Βαλένθια. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σε επόμενη ανάλογη περίπτωση.
Η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη στάση της αυτήν την ιστορία, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε αργά χθες βράδυ. Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, θα σταλούν ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Ακτοφυλακής, στα οποία θα επιβιβαστούν περίπου 500 άνθρωποι για να μεταφερθούν στο λιμάνι της Βαλένθια. Οι υπόλοιποι 130 θα φτάσουν στην Ισπανία με το Aquarius.
Το πλήρωμα του σκάφους της ΜΚΟ, όμως, εκφράζει σοβαρή ανησυχία και μέλη του τονίζουν ότι πρόκειται για πολυήμερο και κουραστικό ταξίδι, στο οποίο θα υποβληθούν άνθρωποι, ο οργανισμός των οποίων έχει ήδη εξασθενήσει.
Στο εξής, η Ρώμη θέλει να δέχεται μόνον πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της, τα οποία μεταφέρουν ανθρώπους που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην κεντρική Μεσόγειο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (τουλάχιστον σύμφωνα με τη βούληση της κυβέρνησης Κόντε) δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια. Παράλληλα, η γειτονική χώρα ασκεί πίεση για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας το πλοίο Diciotti, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει περίπου εννιακόσιους διασωθέντες.
«Στην υπόθεση του Aquarius επιδείχθηκε ο σωστός πολιτικός πραγματισμός, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Κανείς μέχρι σήμερα, δεν μιλούσε για την Μάλτα, η οποία απαντά αρνητικά στα αιτήματα υποδοχής», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, (τον Πέντε Αστέρων), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης Radio Capital. «Δεν θέσαμε σε κίνδυνο την ζωή κανενός, οι μετανάστες διασώθηκαν από ιταλικά πλοία», συμπλήρωσε.