Ανεβαίνουν οι τόνοι, προφανώς και λόγω των Προεδρικών εκλογών τού Φεβρουαρίου, τής αντιπαράθεσης του ΔΗΣΥ από την μια με την κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ από την άλλη, για την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι επείγει η λήψη δραστικών μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας και η Κύπρος να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να επανέλθει στις αγορές.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ ότι έχουν στόχο να μεταθέσουν στη νέα κυβέρνηση τη λήψη των δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων, που θα σώσουν την οικονομία.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης το συντομότερο δυνατό, «ώστε να μπορεί να διαπραγματευθεί τους όρους», όπως ανέφερε.
Είπε, επίσης, ότι θα ήταν καλύτερο η αίτηση προς τον Μηχανισμό Στήριξης να συνοδευόταν με οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα αποφάσιζε η ίδια η Κύπρος, ώστε να αποφύγει, όπως ανέφερε, «τη διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει δάνειο από τρίτη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρόκειται για «μικρή ανάσα», που δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το μεταθέτει για αργότερα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι είναι προφανής η προσπάθεια του ΔΗΣΥ να παρουσιάσει πως υπάρχει διαφορά απόψεων του Προεδρικού Μεγάρου και του ΑΚΕΛ με τον υπουργό Οικονομικών. Αντίθετα, σημείωσε, υπάρχει στενή συνεργασία.
Απαντώντας, εξάλλου, στον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ ότι στοχεύουν να μεταθέσουν στη νέα κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για διάσωση της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού αντέστρεψε το ερώτημα.
Μήπως, διερωτήθηκε, ο ΔΗΣΥ θέλει να επιβάλει στην παρούσα κυβέρνηση τη λήψη μέτρων «για να μην τα επωμιστεί ο ίδιος, εάν και εφόσον ανέλθει στην εξουσία;»
Επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι δεν μπορούν να φορτωθούν τις συνέπειες οι εργαζόμενοι και κάλεσε το Δημοκρατικό Συναγερμό να ανακοινώσει τί μέτρα προτείνει.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Κύπρος να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά εάν και εφόσον οι άλλες προσπάθειες δεν φέρουν αποτελέσματα».
Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι τα στοιχεία της οικονομίας δεν επιβάλλουν προσφυγή στον Μηχανισμό.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως, ενώ ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να κινδυνολογεί και να κενολογεί για την οικονομία, η Κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα να υλοποιεί τα μέτρα που έχει λάβει για εξυγίανση της οικονομίας και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα γεγονός που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω κι αν ο ΔΗΣΥ και γενικότερα η αντιπολίτευση προσπαθούν να αποκρύψουν.
Σε γραπτή δήλωση ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θυμήθηκε σήμερα τους εργαζόμενους, αλλά αυτό που θυμούνται οι εργαζόμενοι -σημειώνει- είναι ότι ο ΔΗΣΥ «καταψήφισε στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούσαν το συσσωρευμένο πλούτο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».
Οι εργαζόμενοι θυμούνται τη σκληρή κριτική του ΔΗΣΥ, γιατί η Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τις πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και οι οποίες σήμερα είναι αντικείμενο έντονης κριτικής, καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.