«Δεν μπορώ να αποτελέσω μέρος μίας διαδικασίας, η οποία αναμένεται να σηκώσει θύελλα» δήλωσε ο Αρτάν Χότζα, λίγο μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.
Ο 47χρονος Αρτάν Χότζα, οικονομολόγος, προτάθηκε από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα για το αξίωμα του Προέδρου της Αλβανίας, μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου.
Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, η συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, η αλβανική βουλή είχε αποτύχει άλλες τρεις φορές να εκλέξει Πρόεδρο, καθώς για να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι ήταν απαραίτητη και η συναίνεση των Σοσιαλιστών. Στην τέταρτη, ωστόσο, αυτή ψηφοφορία, σύμφωνα με το ισχύον αλβανικό νομοθετικό πλαίσιο, αρκεί απλή πλειοψηφία (71 ψήφοι σε σύνολο 140) για την εκλογή Προέδρου.
Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Χότζα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατών Αστρίτ Πατόζι ανακοίνωσε πως νέος υποψήφιος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της χώρας θα είναι ο νυν υπουργός Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο κ. Χότζα δήλωσε μετά την παραίτησή του πως ήλπιζε ως την τελευταία στιγμή σε μία μίνιμουμ συναίνεση μεταξύ των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου και εξαπέλυσε βολές κατά των Σοσιαλιστών για επιθετικά και ανούσια σχόλια εναντίον του.
Ωστόσο, μερίδα των αλβανικών ΜΜΕ σχολιάζει πως υπήρξαν αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Χότζα και μέσα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει οπωσδήποτε εκλογή Προέδρου στην τέταρτη αυτή ψηφοφορία, αφού υπάρχουν φόβοι για διαρροή ψήφων από το Δημοκρατικό Κόμμα στην πέμπτη και τελευταία (σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία) ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Η θητεία του απερχόμενου Προέδρου της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι λήγει στις 24 Ιουλίου.