Σε έκθεση του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναφέρετα ότι οι εχθροπραξίες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης κλιμακώθηκαν, με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και σφοδρές συγκρούσεις στο έδαφος.

Επίσης, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις πόσιμου νερού, τροφίμων και φαρμάκων, το ηλεκτρικό ρεύμα και η παροχή νερού έχουν διακοπεί εντελώς για τους περίπου 125.000 κατοίκους της Ντέρνα, με την έκθεση να χαρακτηρίζει τις βιαιοπραξίες «χωρίς προηγούμενο».

Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είναι περικυκλωμένη από τον Ιούλιο του 2017 από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), ο διοικητής του οποίου Χαλίφα Χάφταρ αντιτίθεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που έχει την έδρα της στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η παραλιακή Ντέρνα, σε απόσταση περίπου 270 χλμ. από τα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην ανατολική Λιβύη που διαφεύγει τον έλεγχο του ΛΕΣ.

«Ο ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι ελέγχει τώρα την ανατολική και τη δυτική είσοδο της πόλης… και τις γύρω περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις», αναφέρεται στην έκθεση, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ προσπαθούν να αποσπάσουν την πόλη από έναν συνασπισμό ντόπιων μαχητών και ισλαμιστών, γνωστό ως Συμβούλιο της Σούρα των Μουζαχεντίν της Ντέρνα (ΣΣΜΝ) ή Δυνάμεις Προστασίας της Ντέρνα (ΔΠΝ).

Ο Χάφταρ υποστηρίζει πως προσπαθεί να απαλλάξει τη Λιβύη από την απειλή μαχητικών ισλαμιστών. Οι επικριτές του τον κατηγορούν πως θεωρεί όλους τους αντιπάλους του «τρομοκράτες» καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την εξουσία του.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως ο ΛΕΣ ανακοίνωσε την Τρίτη (29/05) πως πήρε τον έλεγχο της άνω Ντέρνα και οι ΔΠΝ ανακοίνωσαν στη συνέχεια την αποχώρησή τους από τη βιομηχανική ζώνη της πόλης.

«Τοπικές πηγές αναφέρουν πως οι ΔΠΝ αυτή τη στιγμή παίρνουν θέσεις μεταξύ πολιτικών υποδομών σε οικιστικές περιοχές, κυρίως στο κέντρο της πόλης και, σύμφωνα με πληροφορίες, φορώντας πολιτικά», αναφέρεται στην έκθεση όπου προστίθεται πως άμαχοι εμποδίστηκαν να φύγουν από την πόλη.

Μέχρι αυτό τον μήνα, η εκστρατεία του ΛΕΣ είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε περιστασιακά αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς. Από τις 22 Μαΐου οι βομβαρδισμοί που διενεργούνται χωρίς διάκριση είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, που υποστηρίζει τον ΛΕΣ, εξαπέλυσε επίσης αεροπορικά πλήγματα στην Ντέρνα, με στόχο -όπως υποστήριξε- στρατόπεδα εκπαίδευσης που στέλνουν μαχητές στην Αίγυπτο για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Ο ΛΕΣ υποστηρίζει πως οι αντίπαλοί του στη Ντέρνα συνδέονται με την αλ Κάιντα. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε παρουσία στην Ντέρνα από το 2014 αλλά εκδιώχθηκε από το ΣΣΜΝ.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός και σύμφωνα με την αναφορά του ΟΗΕ, είναι ότι καμία βοήθεια δεν έχει εισέλθει στην πόλη από τα μέσα Μαρτίου, εκτός από μια διανομή υλικών αιμοκάθαρσης και φαρμάκων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

(Φωτογραφία αρχείου)