Μαχητές Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA) συγκρούστηκαν τα ξημερώματα με μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Ντιν κοντά στην πόλη Κιντάλ του βόρειου Μαλί, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά για απευθείας σύγκρουση μεταξύ των οργανώσεων αυτών στην περιοχή, η οποία τελεί εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες υπό τον έλεγχο του MNLA και κυρίως της Ανσάρ Ντιν και του συμμάχου της, της Αλ Κάιντα, στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).

Την ίδια ώρα αφρικανοί ηγέτες, μετά την έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στο βόρειο Μαλί, απηύθυναν έκκληση στον ΟΗΕ να στηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η Αφρικανική Ένωση.

Αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης είχε συναντηθεί την Τρίτη με χώρες τις περιοχές στην Αμπιτζάν για συνομιλίες για το θέμα αυτό.

Οι αφρικανοί ηγέτες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να επιτρέψουν επικαλούμενα το άρθρο 7 στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να στείλει δυνάμεις στο Μαλί.

Ο βορράς μαστίζεται από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ενώ αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής.

Η Αφρικανική Ένωση καταγγέλλει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας επίσης διασυνδέσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων και δικτύων εγκληματικών στοιχείων.

Η Ένωση υπογραμμίζει ακόμη ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα Μπαμακό παραμένει ασταθής μετά το πραξικόπημα του Μαρτίου.