Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε τη νέα σφαγή στη Χάμα της Συρίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «πρόκληση» που στοχεύει στην αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιες δυνάμεις χρησιμοποιούν, και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, τις πιο ωμές και αισχρές προκλήσεις για να μην επιτύχει το σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάρβαρες πράξεις βίας στην περιοχή της πόλης Χάμα» πρόσθεσε ο ίδιος και κάλεσε τους δυτικούς να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης για να σεβαστούν το σχέδιο Ανάν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι ξένοι παράγοντες που εργάζονται για την επίλυση του συριακού προβλήματος να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν επανακάμψει και απευθύνουν αιτήματα για μια ξένη επέμβαση, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το σχέδιο αυτό» σημείωσε.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποτραπεί η επανάληψη τραγωδιών όπως αυτές της Χούλα και της Χάμα» κατέληξε.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στο Αλ Κουμπέιρ, τοποθεσία στην περιοχή της Χάμα, στην κεντρική Συρία, μετά τη σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων στις 25 Μαΐου στη Χούλα, στην επαρχία της Χομς, επίσης στην κεντρική Συρία.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για τις δύο σφαγές στο συριακό καθεστώς.