Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιρλανδοί, για το δημοψήφισμα σχετικά με τις αμβλώσεις, που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο αλλαγών στη χώρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, οι ψηφοφόροι αναμένεται να ανατρέψουν μία από τις αυστηρότερες απαγορεύσεις παγκοσμίως στις αμβλώσεις. Ο πρωθυπουργός, υπέρμαχος και ο ίδιος της αλλαγής της νομοθεσίας, έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ευκαιρία μιας γενιάς.

Οι ψηφοφόροι στη βαθιά καθολική χώρα θα ερωτηθούν εάν θέλουν να καταργήσουν την απαγόρευση που εντάχτηκε, και πάλι με δημοψήφισμα, στο σύνταγμα της χώρας, πριν από 35 χρόνια, και ήρθη το 2014 μόνο για τις περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας ήταν σε κίνδυνο.

Οι αλλαγές στο προφίλ της Ιρλανδίας είναι γοργές, σημειώνει το πρακτορείο. Το διαζύγιο έγινε νόμιμο μόλις το 1995, αλλά πριν τρία χρόνια δόθηκε το πράσινο φως στους γάμους ομοφυλοφίλων.

Το θέμα των αμβλώσεων ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τη χώρα, έχει διχάσει τα πολιτικά κόμματα και έχει οδηγήσει την εκκλησία σε μικρή οπισθοχώρηση.

Αντίθετα με το 1983, όταν η θρησκεία ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα και η άμβλωση ήταν ένα θέμα ταμπού, η τωρινή καμπάνια είχε τις γυναίκες υπερασπιστές και των δύο επιχειρημάτων, οι οποίες μίλησαν ανοιχτά για τις προσωπικές εμπειρίες τους.

«Δυσκολεύτηκα με το ‘ναι’» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Σάιμον Κόβενι. «Δίστασα, αλλά συνάντησα υπέροχες γυναίκες και άνδρες που μου άλλαξαν την οπτική σε αυτό το βαθιά συναισθηματικό θέμα».

Οι υποστηρικτές του «ναι», όπως ο εν λόγω, υποστηρίζουν πως με 3000 γυναίκες να ταξιδεύουν στη Βρετανία κάθε χρόνο για άμβλωση και άλλες να παραγγέλνουν online χάπια που τερματίζουν την κύηση, οι αμβλώσεις είναι ήδη πραγματικότητα στη χώρα.

Πολλοί υποστηρικτές του «όχι» επιχειρηματολογούν με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης να επιτρέψει, χωρίς περιορισμούς, τις αμβλώσεις έως τη 12η εβδομάδα.

«Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως αυτή η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να φέρει έναν ακραίο νόμο για τις αμβλώσεις, κι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό είναι το ‘όχι’» δήλωσε η Μέρι Μπάτλερ, από το «στρατόπεδο» του «όχι».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι υπέρμαχοι του «ναι» προηγούνται.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, τα πρώτα exit poll αναμένονται στις 10:30 και τα πρώτα αποτελέσματα αύριο το πρωί.

Πολλοί Ιρλανδοί του εξωτερικού επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα.