Σε ένα επικίνδυνο επάγγελμα εξελίσσεται αυτό του δημοσιογράφου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως επισήμανε σε δημόσια παρέμβασή του ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς.
Οι επιθέσεις βίας και έμμεσης λογοκρισίας ολοένα και πληθαίνουν και στοχεύουν στον πυρήνα της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο επίτροπος, από την αρχή του 2012, δημοσιογράφοι υπέστησαν βίαιες επιθέσεις, στην Ελλάδα, στο Αζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Τουρκία και Ρωσία. Δράστες των επιθέσεων, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ήταν συνήθως άγνωστοι μασκοφόροι αλλά και ένστολοι αστυνομικοί των ΜΑΤ.
Δημοσιογράφος στο Αζερμπαϊτζάν υπέστη βίαια επίθεση, επειδή αποκάλυψε ότι πίσω από την κατεδάφιση σπιτιών και την εκδίωξη των κατοίκων, σε περιοχή της χώρας του, ήταν η κυβερνητική πρόθεση για κερδοφόρα ανάπλαση του χώρου.
Στη Λετονία, οι δράστες έβαλαν ένα μαχαίρι στο στόμα ενός δημοσιογράφου και του έκοψαν το μάγουλο φέτες, προκειμένου να τον «συνετίσουν», για να σταματήσει την αποκαλυπτική αρθρογραφία του.
Στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Ρωσία, προπηλακίσθηκαν βίαια και τραυματίσθηκαν σοβαρά δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτες που κάλυπταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Στη Γαλλία και τη Γερμανία χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι που υποστήριζαν την ένταξη της τουρκικής γλώσσας στα μέσα ενημέρωσης, ενώ στην Τουρκία συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι συλλήψεις εναντίον δημοσιογράφων που υπερασπίζονται τα δίκαια της κουρδικής μειονότητας.