Μέσα στο αρνητικό κλίμα που έχει λάβει στην Λευκωσία η διαφορά Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου(ΙΝΓΚ), με την οποία περνά ουσιαστικά στην ΔΕΑ η ταυτοποίηση των λειψάνων αγνοουμένων, αρχίζουν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου με εμφανή την προσπάθεια της Άγκυρας να κλείσει οριστικά δύο κρίσιμα γι΄ αυτήν κεφάλαια από την εις βάρος της απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην τέταρτη Διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» η Κυπριακή Δημοκρατία από τις 25 Μαΐου έχει υποβάλλει στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο , ειδικά για το θέμα των αγνοουμένων, παρατίθενται αποσπάσματα από τουρκικό βιβλίο με ομολογίες Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αναφέρονται σε εκτελέσεις και συλλήψεις Ελληνοκυπρίων και σε ύπαρξη σχετικών αναφορών περί σημείων ταφής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Για τις περιουσίες των εγκλωβισμένων η Κυπριακή Δημοκρατία επικρίνει την Άγκυρα ότι δημιουργεί εμπόδια στην κληροδότηση περιουσιών σε απογόνους εγκλωβισμένων.
Στο μεταξύ η «Καθημερινή» Κύπρου σε νέο δημοσίευμα της αποκαλύπτει ότι η ΔΕΑ ξέθαψε ζεύγος Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο χωριό Αγκαστίνα κι επέστρεψε τα λείψανα στην οικογένεια χωρίς προηγούμενη ταυτοποίηση από το ΙΝΓΚ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εκταφή έγινε το 2011. Η ΔΕΑ ανέσυρε τα λείψανα, και τα επέστρεψε στους οικείους χωρίς να κάνει την όποια ταυτοποίηση. Μάλιστα η γρήγορη εκείνη αποστολή της ΔΕΑ υπήρξε και προσοδοφόρα, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εισέπραξε μερικές χιλιάδες ευρώ ως «εισφορά».
Η κόρη του ζεύγους των αγνοουμένων δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση τους έδωσε και 1.750 ευρώ για την κηδεία του κάθε λειψάνου. Οι κηδείες έγιναν στην Παλλουριώτισσα και η ταφή στο μικρό κοιμητήριο της Παλλουριώτισσας στις 13 Ιουλίου 2011.