Από τον πρώτο γύρο αναμένονται να κριθούν οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, σε μια διαδικασία την οποία μποϊκατάρει η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Στις κάλπες αναμένονται περισσότερα από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
«Δεν θα πάω να ψηφίσω κανέναν. Ασχολούμαι με την καθημερινή μου επιβίωση και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο 40χρονος πωλητής φρούτων Αλέξις Ροντρίγκες.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου φύγει από τη χώρα. Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999.
Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.
Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής ο 56χρονος Ενρί Φαλκόν που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο 48χρονος ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι. Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από τον 55χρονο Μαδούρο.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.
«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής Χουάν Μανουέλ Ραφάλι.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λουίς Σαλαμάνκα, ο πρόεδρος «θα κερδίσει κι αν χάσει, δεν θα το επιτρέψει».
Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ομάδα της Λίμα -ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής– καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς. Επίσης κατηγορούν τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.
«Με αφήνει αδιάφορο το ότι με αντιμετωπίζουν σαν “δικτάτορα” (…) Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν έχει σημασία ότι δεν αναγνωρίζουν (τις εκλογές): ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλέγεται από τον λαό, όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζει ο Μαδούρο στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, υπό τους ήχους της ρεγκετόν και συνοδεία της συζύγου του.
Μάλιστα κατά την τελευταία εκδήλωση πριν τις εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ο Μαδούρο είχε μαζί του έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή του, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί «στρατιώτης» του Βενεζουελάνου προέδρου.
Φορώντας βερμούδα και κρατώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Αργεντίνος θρύλος του ποδοσφαίρου ανέβηκε στο βήμα χθες μαζί με τον Μαδούρο ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη λεωφόρο Μπολίβαρ στο κέντρο του Καράκας.