Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει ένα νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις τον οποίο σκοπεύει να καταστήσει νόμο του κράτους, σε μια κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση στη γειτονική χώρα σχετικά με την πρακτική αυτή, την οποία ο Τούρκος συντηρητικός ηγέτης εξισώνει με «φόνο».
Ο Ερντογάν προκάλεσε κατακραυγή από μέρους γυναικείων οργανώσεων, βουλευτών της αντιπολίτευσης και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ το σαββατοκύριακο, όταν εκφώνησε δύο ομιλίες στην διάρκεια των οποίων καταδίκασε τις αμβλώσεις και τις γεννήσεις με καισαρική τομή αποτελούν μέρος «μυστικών» συνωμοσιών με στόχο να ανασχεθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Οι αμβλώσεις, υποστήριξε, αποτελούν «δολοφονίες».
«Ετοιμάζουμε ένα νόμο για τις αμβλώσεις και θα τον περάσουμε», είπε ο Ερντογάν σε εκατοντάδες επευφημούντες υποστηρικτές του κατά την τελετή των εγκαινίων ενός νέου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νόμου αυτού.
Οι αμβλώσεις στην Τουρκία είναι νόμιμες από το 1983 ως την 10η εβδομάδα από τη σύλληψη.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως θέλει η Τουρκία, μια κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα 75 εκατ. κατοίκων, να συμπεριλαμβάνεται στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ως το 2023, όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί στην διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του ισλαμιστή πολιτικού στην εξουσία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που πρεσβεύει από θρησκευτική και κοινωνική άποψη συντηρητικές απόψεις, προωθεί εδώ και χρόνια την άποψη ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά. Τον περασμένο μήνα, διέκοψε τον Φινλανδό πρωθυπουργό στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα για να υποστηρίξει ότι και οι Φινλανδοί πρέπει να έχουν ο καθένας τουλάχιστον τρία παιδιά. Σε μια επίσκεψή του στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα, αποφασίζοντας ότι τα τρία παιδιά δεν φτάνουν, είπε στον πρωθυπουργό της χώρας αυτή ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει πέντε.
Ο Ερντογάν επανέλαβε εξάλλου ότι διαφωνεί με τις γεννήσεις με την μέθοδο της καισαρικής τομής, λέγοντας ότι και αυτές εντάσσονται σε μια «επιχείρηση» με στόχο τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού στην Τουρκία, διότι οι γυναίκες που επιλέγουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν πάνω από δύο φορές.
Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο σχέδια για την επιβολή μέτρων εις βάρος όσων νοσοκομείων διεξάγουν «μη αναγκαίες» επεμβάσεις για την γέννηση παιδιών με καισαρική τομή, αποκαλώντας τις αφύσικες.
Στην Τουρκία καταγράφεται υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρικές τομές—πάνω από 40% των γεννήσεων γίνεται με αυτή την μέθοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2011. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει το ποσοστό αυτό να είναι περί το 15%. Στην Τουρκία καταγράφεται όμως παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον ΟΟΣΑ.
Τα ποσοστά των αμβλώσεων στην Τουρκία μολαταύτα μειώνονται σταθερά αφότου η πρακτική νομιμοποιήθηκε το 1983, αν και αρκετοί Τούρκοι επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά. Με 14,8 αμβλώσεις ανά 1.000 γυναίκες, η Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από το αντίστοιχο μέγεθος που καταγράφει ο ΟΗΕ σε παγκόσμια βάση (28:1.000) και στην Ευρώπη (27:1.000).
Φεμινίστριες πραγματοποίησαν μια μικρή σε μέγεθος διαδήλωση έξω από το γραφείο του Ερντογάν το Σάββατο, ενώ άλλες και άλλοι επέκριναν με σφοδρότητα τον πρωθυπουργό σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή : ΑΜΠΕ