Δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατά του προέδρου του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους πολιτικούς αναλυτές στη Σόφια ως ένδειξη της «κλιμακωτής αναθέρμανσης» του πολιτικού κλίματος.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αποκλείουν οι κάλπες των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών να στηθούν πρόωρα, το ερχόμενο φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι του 2013, οπότε λήγει η τετραετία της κυβέρνησης.

«Ο Αχμέτ Ντογκάν χάνει τα νεύρα του, επειδή ‘κόβεται’ η ίδια η βάση, στην οποία έχει θεμελιωθεί το ΚΔΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ, σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του αρχηγού του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ότι «δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές, του χρόνου, στη Βουλγαρία να επαναληφθεί σενάριο, παρόμοιο σε εκείνο που διαδραματίζεται τώρα στην Ελλάδα».

Μάλιστα, ο κ. Ντογκάν ανέφερε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για συμμετοχή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, που θα κληθεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στη Βουλγαρία.

Σήμερα, ο κ. Μπορίσοφ σχολίασε στα βουλγαρικά μέσα ότι η αντιπαράθεση και ο διχασμός μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Βουλγαρία υπήρξε πάγια πολική του κόμματος του κ. Ντογκάν και η μοναδική δυνατότητα επιτυχίας της παράταξής του.Ο κ. Μπορίσοφ υπενθύμισε τις επισκέψεις του Τούρκου ομολόγου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του στη Βουλγαρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπετε, ότι εκείνος συνεχώς έρχεται, συνεχώς παινεύει τη Βουλγαρία, συνεχώς παινεύει την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων- ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Βλέπετε, ότι ο κ. Ερντογάν έρχεται τόσες φορές στη Βουλγαρία χωρίς ούτε μια ‘καλημέρα’ να πει στον Αχμέτ Ντογκάν. Με συνέπεια εκείνος να χάνει την ηρεμία του, επειδή βλέπει να ‘κόβεται’ η ίδια η βάση, στην οποία έχει οικοδομηθεί το ΚΔΕ: η αντιπαράθεση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων».

Ο κ. Μπορίσοφ από την πόλη Γιάμπολ, όπου επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Τράκια», καταφέρθηκε επίσης κατά του κ. Ντογκάν, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και δημαγωγία με αφορμή το «μπαράζ» δηλώσεων κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας και των εκτιμήσεων για τη Βουλγαρία από γνωστές αμερικανικές εταιρείες, ειδικευμένες στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας κυβερνήσεων και χωρών.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του, που έχει στόχο να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Βούλγαρων στην κατά μέσον όρο «στάθμη» του 60 % της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπε.