Σε δύο ομάδες εργασίας χώρισε το υπουργικό της συμβούλιο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναζητώντας λύση στην εξομάλυνση των διαφορών στο θέμα του Brexit.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι διχασμένο αναφορικά με τη διαχείριση της τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ.

Οπαδοί του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, είναι αντίθετοι στην επιλογή που προκρίνει η Μέι, ενός είδους «εταιρική» τελωνειακή σχέση, την  οποία στηρίζουν οι υπουργοί που ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Το μοντέλο που προτιμά ο Τζόνσον βασίζεται στην τεχνολογία με σκοπό να ελαχιστοποιήσει τους τελωνειακούς ελέγχους. Η ΕΕ, όπως τονίζει το BBC, έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν οποιαδήποτε από τις δύο εκδοχές μπορεί να λειτουργήσει.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει τονίσει πως χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά προκειμένου να βρεθεί λύση, που θα τηρεί την υπόσχεσή της για ανεμπόδιστο εμπόριο χωρίς την ανάγκη σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Η Μέι βρίσκεται υπό πίεση και καλείται να βρει μία λύση να παρουσιάσει στην ΕΕ στον επόμενο γύρω συνομιλιών για το Brexit, ενώ απομένουν μόνο πέντε μήνες για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η μία ομάδα εργασίας των υπουργών θα εξετάσει το ενδεχόμενο της «εταιρικής τελωνειακής σχέσης», στο πλαίσιο της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα συλλέγει δασμούς για λογαριασμό της ΕΕ, δεν θα χρειάζονται όμως νέοι έλεγχοι στα σύνορα.

Η άλλη ομάδα θα αναζητήσει τη «μέγιστη διευκόλυνση», μία λύση που θα βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση της ανάγκης τελωνειακών ελέγχων μετά το Brexit.