Με το επιχείρημα πως η πολιτική ουδετερότητας δεν επιτρέπει στους δημόσιους λειτουργούς να φορούν ρούχα που δηλώνουν το θρήσκευμά τους, δικαστήριο του Βερολίνου αποφάσισε πως μία δασκάλα σε δημοτικό της Γερμανίας δεν μπορεί να φορά τη μαντίλα της μέσα στην τάξη.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο νόμος περί ουδετερότητας, που ισχύει στο κρατίδιο του Βερολίνου, και αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι συνταγματικός.
«Τα παιδιά του δημοτικού δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από θρησκευτικά σύμβολα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
Τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχουν διαφορετική νομοθεσία σχετικά με τη μαντίλα στα σχολεία, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.
Η καθολική απαγόρευση, που ίσχυε σε όλη τη χώρα, ανατράπηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας πριν από τρία χρόνια, με την εκτίμηση ότι είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στην ανεξιθρησκία. Τότε είχε αποφασίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να ισχύσει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις «επαρκούς, συγκεκριμένου κινδύνου».
Η δασκάλα εργάστηκε σε δημοτικό σχολείο του Βερολίνου μόνο για μία ημέρα, προτού πάρει μετάθεση σε κολέγιο όπου της επιτρεπόταν να φορά τη μαντίλα.
Το θέμα της μαντίλας έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας. Πρόσφατα η αστυνομία εκλήθη να επέμβει όταν η διευθύντρια ενός δημοτικού σχολείου της Έσσης προκάλεσε αντιδράσεις μετά την επιστολή που έστειλε στους γονείς των μαθητών, στην οποία ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να φορούν στην τάξη μαντίλες ή να καλύπτουν το κεφάλι τους.
Στη Βρέμη, στη βορειοδυτική Γερμανία, οι εκπαιδευτικοί επιτρέπεται να φορούν μαντίλα, ενώ στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία το θέμα αποφασίζεται για κάθε υπόθεση χωριστά, αν και προτείνεται να απαγορευθεί η μαντίλα στα κορίτσια κάτω των 14 ετών.
(φωτογραφία αρχείου)