«Σημαντικά» τμήματα ορισμένων συριακών πόλεων ελέγχουν ήδη οι μαχητές που πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-  Άσαντ στη Συρία, όπως επισήμανε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν στην έκθεσή του για την κατάσταση στη χώρα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να επιλυθεί η κρίση έκαναν «μικρές προόδους», υποστήριξε ο Μπαν στην έκθεσή του. Η αποστολή των άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ «κατέγραψε αξιοσημείωτες υλικές καταστροφές εξαιτίας της σύγκρουσης σε πολυάριθμες πόλεις, και ειδικά σε ορισμένες περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο ΣΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι παρατηρητές κατέγραψαν επίσης ότι «σημαντικά τμήματα ορισμένων πόλεμων φαίνεται ότι ήδη βρίσκονται υπό τον de facto έλεγχο των μελών της αντιπολίτευσης. Επικρατεί μια ατμόσφαιρα έντασης, καχυποψίας και φόβου», αναφέρει η έκθεση Μπαν.

«Υπάρχει μια μόνιμη κρίση στο πεδίο, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τακτικά επεισόδια βίας, την επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια συνεχιζόμενη πολιτική σύγκρουση», αναφέρεται στην έκθεση του Μπαν.

Εξάλλου ο Μπαν σημειώνει ότι «γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις» μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις» στη Συρία, με δεδομένο το μέγεθος των μηχανισμών και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για την έκθεση του Άναν θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν αναμένεται να ενημερώσει το σώμα και ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Ο Άναν αναμένεται να μεταβεί στη Συρία το αμέσως προσεχές διάστημα για να συζητήσει σχετικά με την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων που είχε υποβάλει.

Η χθεσινή έκθεση προόδου του Μπαν, που υποβάλλεται κάθε 15 ημέρες, σημειώνει ότι «ο συριακός στρατός δεν έχει σταματήσει τη χρήση των βαρέων όπλων του σε πολλές περιοχές, ούτε έχει υποχωρήσει.

Ο Μπαν έκανε ακόμα λόγο για «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κυβερνητικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις», αλλά και «σε μικρότερο βαθμό» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «από την αντιπολίτευση», όπως παράνομες συλλήψεις και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η δύναμη των παρατηρητών θα έχει αναπτυχθεί πλήρως στη Συρία πριν από τα τέλη του μήνα.