Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που εναντιώνονται στον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στη Μανάγκουα.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της Νικαράγουας, ένα από τα προπύργια αντικυβερνητικών φοιτητικών οργανώσεων.
Διαδηλωτές δήλωσαν σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι τους επιτέθηκαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών και ότι υπάρχουν τραυματίες.
Μεταφόρτωσαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικονίζει έναν νεαρό καθώς μεταφέρεται αναίσθητος προς το Πολυτεχνείο από συντρόφους του ενώ φωνάζουν συνθήματα κατηγορώντας την κυβέρνηση Ορτέγκα.
Η αστυνομία από την πλευρά της ανέφερε ότι επενέβη για να προστατεύσει κατοίκους της συνοικίας όπου βρίσκεται η σχολή, που δέχθηκαν κατ’ αυτήν «επιθέσεις από ομάδες κακοποιών της δεξιάς».
Εκατοντάδες σπουδαστές και άλλων πανεπιστημίων συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το βράδυ της Δευτέρας.
Την Κυριακή, στις διαδηλώσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στη Μασάγια, στον νότο, ανέφερε τη Δευτέρα το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH).
Μέσα σε τρεις εβδομάδες, στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγκα έχουν χάσει τη ζωή τους 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 400 και πλέον, σύμφωνα με το CENIDH.
Η κυβέρνηση έδωσε αρχικά έναν απολογισμό που έκανε λόγο για 10 νεκρούς, πάντως κανέναν άλλον κατόπιν.
Το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων άρχισε τη 18η Απριλίου, όταν φοιτητές διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, που προέβλεπε μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όπως έχει εισηγηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαδηλώσεις αυτές μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε γενική κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Ορτέγκα, του άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, 72 ετών, που ήταν αρχηγός του κράτους στη Νικαράγουα από το 1979 μέχρι το 1990 και εξελέγη ξανά πρόεδρος το 2007.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατήγγειλε τη Δευτέρα την «καταστολή» και τη χρήση «φονικής βίας» στη Νικαράγουα, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.