Η Shirya Shah-Klorfine από το Τορόντο του Καναδά άφησε την τελευταία της πνοή στο όρος Έβερεστ όπου είχε πάει για ορειβασία.

Ο καλός καιρός που επικρατούσε το σαββατοκύριακο έκανε πολλούς ορειβάτες (περίπου 150) να πάρουν την απόφαση να «ανηφορήσουν» τα 8.839 μέτρα μέχρι την κορυφή. Όμως η ξαφνική αλλαγή του καιρού και μια ισχυρή ανεμοθύελλα παγίδευσε αρκετούς στις παγωμένες χαράδρες. Η Shirya ήταν το τέταρτο επιβεβαιωμένο θύμα, ενώ σύμφωνα με άλλους ορειβάτες εκτιμάται ότι οι νεκροί ανέρχονται σε επτά.

Φιλικό της πρόσωπο ανέφερε ότι τα τελευταία της λόγια πριν πεθάνει προσπαθώντας να κατέβει από την κορυφή ήταν «Σώσε με».

Ο γιατρός Dr Jon Kedrowski από το Κολοράντο που ήταν ανάμεσα στους ορειβάτες δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι κατά τη διάρκεια της κατάβασης συνάντησε πολλούς ορειβάτες με παραισθήσεις, αποπροσανατολισμένους, να υποφέρουν από το υψόμετρο.

«Μέτρησα τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους που ή είχαν πεθάνει εκείνο το απόγευμα ή που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και στη συνέχεια έχασαν τις αισθήσεις τους κατεβαίνοντας από την κορυφή».


Ο γιατρός Eberhard Schaaf  και η Shirya Shah-Klorfine ήταν δύο από τα θύματα

Ο ίδιος περιέγραψε ότι είδε ορειβάτες να κινούνται σα «ζόμπι».

Πολλοί από αυτούς είχαν «ξεμείνει» από οξυγόνο ενώ αυτοί που κατάφεραν τελικά να κατέβουν υπέφεραν από σοβαρή εξάντληση και την «ασθένεια του υψόμετρου».

Ο ίδιος συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης τεσσάρων ανθρώπων.

Στις 10 Μαΐου του 1996 οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Έβερεστ. Οι άτυχοι ορειβάτες τότε είχαν ξεκινήσει την ανάβαση αργά και τους έπιασε χιονοθύελλα.