Ο πράκτορας της Μοσάντ Ματζίντ Τζαμαλί Φάσι εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν, μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία ενός πυρηνικού επιστήμονα τον Ιανουάριο του 2010.

Ο 24χρονος θεωρούνταν ο βασικός υπεύθυνος της επίθεσης με παγιδευμένη μοτοσικλέτα που στοίχισε τη ζωή στον 50χρονο Μοχαμαντί, έναν διεθνούς φήμης πυρηνικό φυσικό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενήργησε με υποκίνηση της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες φέρεται να του κατέβαλαν 120.000 δολάρια.

Σε μια τηλεοπτική «ομολογία» του, παραμονή της δίκης του, ο Τζαμαλί Φάσι είχε δηλώσει ότι είχε εκπαιδευτεί από το Ισραήλ για να προετοιμάσει τη δολοφονία του Αλί Μοχαμαντί, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ο οποίος εργαζόταν επίσης για τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώματα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μετά τη δολοφονία του Μοχαμαντί, τρεις ακόμη υψηλού επιπέδου πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τις τέσσερις δολοφονίες που είχαν ως στόχο την αποδιοργάνωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της. Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

(Φωτογραφία αρχείου)