Κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (NRW), στη Γερμανία, καθώς παραδοσιακά αποτελούν προάγγελο της δύναμης των κομμάτων και σε εθνικό επίπεδο.

Τα προγνωστικά των περιφερειακών εκλογών πριν από λίγο καταγράφουν μια σαφή επικράτηση των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων και συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Μέρκελ. αναλυτικά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το SPD λαμβάνει ποσοστό 38,0% ενώ το CDU 25,5% Ακλουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 12,0%, οι Φιλελεύθεροι με 8,5% το κόμμα των Πειρατών με 8, 0% και η Αριστερά με 3%.

Πάντως η συμμετοχή στην ψηφοφορία, στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, καταγράφει ποσοστό μόλις 52,5%.

Ο υποψήφιος του κόμματος της Μέρκελ στο NRW, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος είναι και υπουργός Περιβάλλοντος, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι «Ένας από τους λόγους που θέλω να εκλεγώ την Κυριακή είναι για να υπάρξει επιτέλους μια κυβέρνηση στο κρατίδιο που θα στηρίζει την Α. Μέρκελ και όχι να βάζει τρικλοποδιές», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την εκλογική αναμέτρηση ως «δημοψήφισμα» για την εκλογική απήχηση της Καγκελαρίου.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα ηττηθούν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, καθώς το ποσοστό τους φτάνει οριακά στο 30%, δηλαδή το κατώτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει λάβει ποτέ η Μέρκελ εκεί.