Το δείπνο μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 16 Απριλίου, είναι μια διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση, προκειμένου να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων και να διαφανεί το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
«Η περίοδος, που διανύουμε, είναι κομβικής σημασίας και παίζουμε κυριολεκτικά στις καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος πρόσθεσε: «Αν συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι το τέλμα στις διαπραγματεύσεις, δύσκολα θα υπάρξει συνέχισή τους».
Μιλώντας στην εκπομπή «Ατζέντα» του ρ/δ «Active», ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι το επικείμενο δείπνο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, ούτε τελεί υπό την αίρεση όρων και προϋποθέσεων, παρά την προσπάθεια του Μουσταφά Ακιντζί να θέσει κάποιες προϋποθέσεις. Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε, είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη συνέχιση των συνομιλιών.
«Αναμένουμε μία μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή και κάποιες καλύτερες πρακτικές εκ μέρους της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης ο οποίος επίσης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί θέματα, που αφορούν το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
Για το θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι από την εποχή των διαπραγματεύσεων Χριστόφια – Ταλάτ έχουν συμφωνηθεί τα εξής:
- Πρώτον, η Κύπρος θα εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι όλα τα ζητήματα που αναφέρονται στις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται δυνάμει της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
- Δεύτερον, όλοι οι φυσικοί πόροι του τόπου, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, αποτελούν ομοσπονδιακούς πόρους και συνεπώς οποιαδήποτε εισοδήματα προκύπτουν από την εκμετάλλευση των οποιονδήποτε πόρων της Κύπρου θα πηγαίνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
- Τρίτον, μετά τη λύση του Κυπριακού, μέχρι η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία να φτάσει στο 85% του ΑΕΠ της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας ή για μια περίοδο μέχρι 13 χρόνια, το 6% των κρατικών εσόδων θα χρησιμοποιείται για σκοπούς υποδομών και ανάπτυξης, ενώ από το ποσοστό του 6% τα 5/6 θα πηγαίνουν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.
«Στα παραπάνω προστέθηκε και η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για σύσταση ταμείου, στο οποίο θα κατατίθεται μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (εάν και εφόσον υπάρξουν εκμετάλλευση και έσοδα)» σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης και κατέληξε: «Η διαχείριση του ταμείου θα γίνεται με βάση το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο περιέχει όλες τις δικλείδες ασφαλείας για τη λειτουργία και τους πόρους του, που θα χρησιμοποιηθούν για το καλό των επόμενων γενιών όλης της Κύπρου».