Εξοργισμένοι από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλων στα σχολεία, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, μαθητές, φοιτητές αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κατέβηκαν το Σάββατο (24/03) στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της χώρας, σε μια ιστορική κινητοποίηση ενάντια στα πυροβόλα όπλα.
Στην Ουάσινγκτον, μια ανθρωποθάλασσα κατέκλυσε τις λεωφόρους μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου. Μισό εκατομμύριο έφηβοι και ενήλικοι, σύμφωνα με τους οργανωτές, φώναξαν το σύνθημα «Ποτέ ξανά».
Περισσότερες από 800 διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί στο πλαίσιο αυτής της «Πορείας για τις Ζωές μας» στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με τη νεολαία, πάντα, στην αιχμή του δόρατος, στη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, το Σικάγο, το Σεν Πολ της Μινεσότας, τη Βαλτιμόρη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, πολλές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε νωρίς το απόγευμα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα, μετά τη δολοφονία 17 μαθητών και εκπαιδευτικών στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στο Πάρκλαντ της Φλόριντας, στις 14 Φεβρουαρίου.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ισραήλ και αλλού.
Ο Ντέιβιντ Χογκ, ένας μαθητής του Πάρκλαντ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε τους πολιτικούς που τάσσονται κατά των αυστηρότερων μέτρων για να ελεγχθεί η οπλοκατοχή.
Οι νέοι των ΗΠΑ, τόνισε, θα βάλουν στο στόχαστρό τους εκείνους τους πολιτικούς που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να στέλνουν «σκέψεις και προσευχές» μετά από κάθε ένοπλη επίθεση σε σχολείο. Όπως είπε, θα επιδιώξουν να χάσουν τις έδρες τους οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της οπλοκατοχής, όταν θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές, τον Νοέμβριο. Ο στόχος θα είναι «να ξεφορτωθούμε εκείνους που ελέγχονται από το λόμπι των όπλων».
Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα το αναγάγουν σε πρωταρχικό ζήτημα των εκλογών και θα στείλουν το μήνυμα ότι απαιτούν αλλαγές στους νόμους σε κάθε Πολιτεία και κάθε πόλη της χώρας. «Αν τεντώσετε τα αυτιά σας θα ακούσετε εκείνους που είναι στην εξουσία να τρέμουν», δήλωσε ο Χογκ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε εκπρόσωπο του κινήματος τις τελευταίες εβδομάδες.
Η δυνατότητα να φέρουν όπλο θεωρείται από εκατομμύρια Αμερικανούς ως συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, εξίσου θεμελιώδες με την ελευθερία της έκφρασης.
«Είμαστε η γενιά που φοβάται καθημερινά να πάει στο σχολείο επειδή δεν ξέρουμε αν θα είμαστε τα επόμενα θύματα», σημείωσε η Λόρεν Τίλεϊ, 17 ετών, που πήγε στην Ουάσινγκτον από την Καλιφόρνια, αποκλειστικά για την κινητοποίηση.
Πάνω από το τεράστιο πλήθος υψώνονταν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Διδάσκω με βιβλία, όχι με όπλα», «Αν επιλέξουν τα όπλα αντί για τα παιδιά μας, καταψηφίστε τους» ή «Το δικαίωμά σας στην οπλοφορία δεν υπερισχύει του δικαιώματός μου να παραμείνω ζωντανός».
«Το μήνυμά μας είναι ότι δεν θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», για να αλλάξει η νομοθεσία, διαβεβαίωσε η Λόρεν. «Δεν με ενδιαφέρει πόσα λεφτά έχετε. Τα λεφτά δεν θα πνίξουν τις φωνές μας», συνέχισε η μαθήτρια, αναφερόμενη στο γνωστό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, την NRA. Και πρόσθεσε με νόημα: «Θα ψηφίσουμε το 2020. Η γενιά μας θέλει την αλλαγή».
Το κίνημα στηρίζεται από πολλές προσωπικότητες και πολλοί σταρ αναμένεται να δώσουν το παρών σήμερα στη διαδήλωση της Ουάσινγκτον. Μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στους μαθητές του Πάρκλαντ έχουν εκφράσει η Αριάνα Γκράντε, η Τζένιφερ Χάτσον, η Ντέμι Λοβάτο, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Μάιλι Σάιρους και ο Τζάστιν Μπίμπερ.
«Ελπίζω οι νέοι να αντιλαμβάνονται ότι εντάσσονται σε ένα κοινωνικό κίνημα με μακροπρόθεσμο στόχο. Δεν θα δικαιωθούν από ένα Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους», προειδοποίησε ο Δημοκατικός γερουσιαστής, Κρις Μέρφι.
«Αλλάξτε τον νόμο για τα όπλα ή αλλάξτε το Κογκρέσο», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε μια διαδηλώτρια στη Νέα Υόρκη, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Σέντραλ Παρκ. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Πολ Μακάρτνεϊ, που δήλωσε στο CNN ότι έχει «προσωπικούς λόγους» να αντιτάσσεται στην οπλοκατοχή. «Ένας από τους καλύτερούς μου φίλους πυροβολήθηκε εδώ κοντά», επισήμανε, αναφερόμενος στον Τζον Λένον, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1980 κοντά στο Σέντραλ Παρκ.
Ο Τζακ Γκρασιάνο, 16 ετών, από το Λύκειο Μασαπίκουα του Λονγκ Άιλαντ, είπε ότι θέλει να σταματήσει η βία των όπλων για να μην την βιώσουν τα δικά του παιδιά. Όπως είπε, «όποιος πηγαίνει σήμερα στο Λύκειο, έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον σχολικής βίας. Όσο φρικτό κι αν ακούγεται, αυτός είναι ο κανόνας για εμάς».
Στο Πάρκλαντ, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν επίσης σήμερα σε ένα πάρκο κοντά στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. «Η λαϊκή γνώμη άλλαξε στο παρελθόν την κυβέρνηση», σχολίασε μια εκπαιδευτικός, η Λίντα Φίσερ.
Στην Ουάσινγκτον, κάποιοι ζητούσαν να απαγορευτεί πλήρως η οπλοκατοχή, όπως ο συνταξιούχος Τζεφ Τέρτσιν. Άλλοι, όπως ο καθηγητής Μπίλι Μακλάφλιν, δεν αμφισβητούσαν την περιβόητη δεύτερη τροπολογία που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να φέρει όπλο, όμως διεκδικούσαν την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Η εγγονή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηλικίας μόλις 9 ετών, απηύθυνε το δικό της μήνυμα κατά των όπλων, καταχειροκροτούμενη από το πλήθος για τον αυθορμητισμό της.
Εμπνεόμενη από την περίφημη ομιλία του παππού της, η Γιολάντα Ρενέ Κινγκ, είπε στη συγκέντρωση: «Έχω ένα όνειρο στο οποίο δεν πάει άλλο. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όπλα σε αυτόν τον κόσμο. Περάστε το μήνυμα, ακούτε; Σε όλη τη χώρα. Θα είμαστε μια μεγάλη γενιά».
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να τιμήσουν σε δύο εβδομάδες τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του πάστορα που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή κατά του φυλετικού διαχωρισμού.
Ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Μισέλ εμπνέονται από τους νέους αυτούς που οργάνωσαν αυτές τις πορείες. «Συνεχίστε έτσι. Μας οδηγείτε. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις χιλιάδες φωνές που ζητούν αλλαγή», ήταν το μήνυμά του.