Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Σέρβοι για τις γενικές εκλογές που θα φέρουν σε αντιπαράθεση το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς και τους εθνικιστές, με φόντο την οικονομική κρίση και την ανεργία που έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Ταυτόχρονα περίπου επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να συμμετάσχουν στις προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Βοϊβοδίνα.

Για πρώτη φορά από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας στην προεκλογική εκστρατεία κυριαρχούν τα οικονομικά θέματα και η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δύο στρατόπεδα, αυτό του Τάντιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και αυτό του συντηρητικού Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Σερβικού Κόμματος της Προόδου υπόσχονται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων, δεσμευόμενα ταυτόχρονα ότι θα καταπολεμήσουν την διαφθορά και την παραοικονομία που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ.

Ο Τάντιτς παρουσίασε ένα «σχέδιο πέντε σημείων» με πρώτα την ένταξη στην Ε.Ε. και την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση κυρίως την γεωργία. Η Σερβία είναι από τον Μάρτιο υποψήφια προς ένταξη χώρα.

«Οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Σερβία, διότι η χώρα θα αλλάξει αυτήν την ημέρα. Όμως το θέμα είναι αν θα αλλάξει προς το καλύτερο ή θα προχωρήσει προς την λάθος κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Τάντιτς.

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί, η Σερβία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του 2012 για να τις ολοκληρώσει σε πέντε χρόνια.