Ακόμα πιο δυναμικά υποστηρίζουν τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ και την έρευνά του περί εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, αλλά κι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ωστόσο, δεν έκαναν περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της προστασίας του ειδικού ανακριτή από τη ψήφιση νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μην μπορεί ν’ απολυθεί από τον πρόεδρο Τραμπ, κάτι που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Από την πλευρά του, ο Ράιαν είπε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο Μάλερ δεν θ’ απολυθεί από τον Τραμπ. Τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Μακόνελ εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην προεδρική εκλογή του 2016.

Ο Μακόνελ υπερασπίστηκε την εμπειρία, αλλά και την φήμη που έχει ο Μάλερ, παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ, ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή έχει στελεχωθεί από προκατειλημμένους εναντίον του Δημοκρατικούς και τον χαρακτηρισμό της έρευνας ως πολιτικό «κυνήγι μαγισσών».

«Θα πρέπει να επιτραπεί στον Μπομπ Μάλερ η ολοκλήρωση της δουλειάς του. Νομίζω ότι ο διορισμός του ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Πιστεύω ότι θα πάει προς την κατεύθυνση που θα τον οδηγήσουν τα γεγονότα. Νομίζω επίσης ότι θα χαίρει μεγάλης αξιοπιστίας από τον αμερικανικό λαό, όταν θα ολοκληρώσει αυτή την έρευνα. Έτσι, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο άτομο. Πιστεύω ότι ο διορισμός του ήταν ο κατάλληλος, ενώ όλοι μας περιμένουμε να ολοκληρώσει τη δουλειά του και να πει στους Αμερικανούς όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν για το επεισόδιο αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο δημοσίευμα του Politico, οι Δημοκρατικοί για την ώρα εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη στάση του Μακόνελ κι αφού έχουν ζητήσει από τους Ρεπουμπλικάνους να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τον Μάλερ. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε: «Μόλις άκουσα όσα ο Γερουσιαστής Μακόνελ είπε για τον Μάλερ. Θέλω να χαιρετίσω την στάση του. Αυτό ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνει και πραγματικά ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ, ακούει. Ο Μάλερ πρέπει ν’ αφεθεί και να κάνει την έρευνά του, χωρίς εμπόδια. Νομίζω επίσης ότι ο πρόεδρος θα προκαλέσει χάος, καταστροφή και συνταγματική κρίση σε αυτή την χώρα, εάν οι εξελίξεις δρομολογηθούν διαφορετικά».

Παρά τις εκκλήσεις των ηγετών του Κογκρέσου, που είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην έρευνα του Μάλερ, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την απόλυση του ειδικού ανακριτή το 2017, αλλά υπαναχώρησε μετά την αντίσταση που βρήκε από το νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου. Ο Ράιαν από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η απόλυση του Μάλερ, δεν αποτελεί ούτε καν αντικείμενο σκέψεων, χωρίς ωστόσο, να έχει διευκρινίσει από ποιον έλαβε την παραπάνω διαβεβαίωση. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Μάλερ θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα του, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή ή παρενόχληση. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πράξει αυτό» τόνισε ο ίδιος. Ο πρόεδρος Τραμπ από την μεριά του απορρίπτει ως κατασκευασμένες ειδήσεις τις αναφορές ότι είχε διατάξει την απόλυση του Μάλερ.

Οι Δημοκρατικοί ασκούν πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους για την ψήφιση νομοθεσίας που θα προστατεύει τον Μάλερ, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ κινηθεί για να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιστέκονται. Ο Μακόνελ δήλωσε ότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Μάλερ. «Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Δε νομίζω ότι ο Μπομπ Μάλερ θα πάει πουθενά» τόνισε ο Μακόνελ αναφερόμενος στο αίτημα των Δημοκρατικών για την ψήφιση νομοθεσίας προστασίας του ειδικού ανακριτή από τον Τραμπ.

«Η έρευνα του Μάλερ δεν έπρεπε ποτέ να είχε αρχίσει, καθώς δεν υπήρξε συνωμοσία και δεν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter, το Σάββατο. Από τον διορισμό του ειδικού ανακριτή το 2017, ο Τραμπ έχει αρκετές φορές ασκήσει κριτική στην έρευνα που διεξάγεται, χαρακτηρίζοντας την ως κυνήγι μαγισσών, χωρίς ωστόσο να στοχοποιεί ειδικά τον Μάλερ.

Οι δηλώσεις των ηγετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία, η έρευνα του Μάλερ, πλησιάζει κοντά στον στενό κύκλο των ανθρώπων του Τραμπ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα ερευνών του Μάλερ έχει κλητεύσει τις επιχειρήσεις Τραμπ για την διάθεση αρχειακού υλικού που σχετίζεται με την Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ειδικός ανακριτής ζητάει αρχεία που σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ.