Την υιοθέτηση μίας νέας πολιτικής που θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενόψει του αποφασιστικού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Αλλά η νέα αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, αποτέλεσε νέο πλήγμα για το συντηρητικό Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το προβάδισμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Σαρκοζί οδεύει προς το να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα ηττηθεί στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο στα 2,88 εκατομμύρια, ή 7,2% σε ένα χρόνο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 10 ημέρες πριν την ψηφοφορία που θα κρίνει το αποτέλεσμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδεικνύουν πως η προσπάθεια του Σαρκοζί να προσελκύσει τα 6,4 εκατ. εκλογείς που ψήφισαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν πετυχαίνει όσα θα ήλπιζε. Δημοσκόπηση του TNS Sofres κατέδειξε ότι ο Ολάντ, που κέρδισε τον πρώτο γύρο την Κυριακή, διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων, με 55% των προθέσεων ψήφου ενόψει του δεύτερου γύρου την 6η Μαΐου. Δημοσκόπηση του CSA κατέδειξε ότι ο Ολάντ προηγείται με 54% και ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 46%.