Στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, την πρώην υπουργό Μαντλίν Ολμπράιτ, τον μουσικό Μπομπ Ντίλαν και τη μυθιστοριογράφο Τόνι Μόρισον θα απονείμει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την υψηλότερη πολιτική τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρώην αστροναύτης και γερουσιαστής Τζον Γκλεν και ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Πολ Στίβενς είναι μεταξύ αυτών που θα τιμηθούν με το «προεδρικό παράσημο της ελευθερίας», μαζί με δύο άλλους οι οποίοι θα τιμηθούν μετά θάνατον, τον πολωνό «αγγελιαφόρο του Ολοκαυτώματος» Γιαν Κάρσκι και την ιδρύτρια του γυναικείου τμήματος των προσκόπων, την Τζούλιετ Γκόρντον Λόου.

Η παρασημοφόρηση του Κάρσκι, ο οποίος πέθανε το 2000, και του Πέρες, ηλικίας 88 ετών και προέδρου του Ισραήλ από το 2007, είχαν ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ολμπράιτ, 74 ετών, ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που ηγήθηκε του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη δεύτερη θητεία του Μπιλ Κλίντον (1997-2001), αφού είχε διατελέσει πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη διάρκεια της πρώτης.

Ο Μπομπ Ντίλαν, 70 ετών με 50 χρόνια σταδιοδρομίας, παραμένει συνδεδεμένος με το κίνημα του «protest song» στη δεκαετία του 1960, με τραγούδια που έγιναν κλασικά όπως «Like a rolling stone», «A hard rain’s a-gonna fall» ή «Desolation row».

Η Τόνι Μόρισον, 82 ετών, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, έξι χρόνια αφότου εκδόθηκε το «Beloved», για το οποίο είχε ήδη κερδίσει το Πούλιτζερ.

Ο Γκλεν, 90 ετών, ήταν ο πρώτος Αμερικανός που πέταξε, το 1962, σε τροχιά γύρω από τη Γη και παραμένει ένας από τους μόνο δύο επιζώντες της ομάδας των επτά αστροηαυτών που είχαν επιλεγεί το 1959 για το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, το πρόγραμμα Mercury. Μετά την καριέρα του στο διάστημα, εκπροσώπησε το Οχάιο στη Γερουσία επί 24 χρόνια. Το 1998, ένα χρόνο πριν αποχωρήσει από την πολιτική ζωή, επέστρεψε στο διάστημα, σε ηλικία 77 ετών, στο πλαίσιο μιας αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι.