Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησής της μετά το μήνυμα που ανήρτησε η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό και προκάλεσε σοκ στους επιζώντες του μακελειού στο νησί Ουτόγια.
Εκλεγείσα με το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Προόδου (FrP), η Σίλβι Λιστάουγκ κατηγόρησε την Παρασκευή με μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ότι θεωρεί πως «τα δικαιώματα των τρομοκρατών είναι σημαντικότερα από την ασφάλεια του έθνους».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με αυτό τον τρόπο κατηγορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους της ότι απέρριψαν την πρόταση που προβλέπει τη στέρηση της νορβηγικής υπηκοότητας, χωρίς δικαστική απόφαση, για τα πρόσωπα που πολέμησαν στο εξωτερικό.
Κι όμως, στελέχη του Εργατικού Κόμματος ήταν τα ίδια θύματα της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την 22α Ιουλίου 2011, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους σε μια διπλή επίθεση που διέπραξε εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο, επικεφαλής της οποίας εκείνη την εποχή ήταν ο Εργατικός Γενς Στόλτενμπεργκ (ο νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ) και εναντίον μιας κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στη νήσο Ουτόγια.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης (…) θέλω να ζητήσω συγγνώμη διότι η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση πλήγωσε ανθρώπους» δήλωσε σήμερα η Σόλμπεργκ σε δημοσιογράφους.
«Η κυβέρνηση έχει μια ειδική σχέση προς την τρομοκρατία από την 22α Ιουλίου (2011). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε πολλή προσοχή στις συζητήσεις που κάνουμε για αυτό το θέμα διότι υπάρχουν πολίτες στην κοινωνία μας που το βίωσαν με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο» συμπλήρωσε η επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης.
Ένας ακροαριστερός βουλευτής ζήτησε να κατατεθεί «το συντομότερο» πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της υπουργού.
Συνοδευόμενο από μια φωτογραφία με μαχητές της σομαλικής ισλαμικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, το μήνυμα της Λιστάουγκ προκάλεσε σοκ στους επιζώντες του μακελειού στην Ουτόγια. Τυχαία, η ανάρτηση του μηνύματος συνέπεσε με την κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νορβηγίας της πρώτης ταινίας που πραγματεύεται την τραγωδία.
Έκτοτε ο ηγέτης των Εργατικών, Γιόνας Γκαχρ Στάρε, κατηγόρησε την υπουργό ότι «υποδαυλίζει το μίσος το οποίο οδήγησε στο (μακελειό) της 22ας Ιουλίου»
Η υπουργός διέγραψε το μήνυμά της σήμερα, πέντε ολόκληρες ημέρες μετά την ανάρτησή του, επικαλούμενη προβλήματα δικαιωμάτων που την αποτρέπουν να χρησιμοποιεί φωτογραφία των μαχητών της αλ Σεμπάμπ για πολιτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN), η πρωθυπουργός της είχε ζητήσει επανειλημμένως το Σαββατοκύριακο να αποσύρει τη φωτογραφία και να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που η υπουργός αρνήθηκε.