Η 18χρονη σήμερα Λάξμι Σαργκάρα έχει ένα διαζύγιο στο ενεργητικό της παρά το νεαρό της ηλικίας της, γιατί οι γονείς της είχαν φροντίσει να την παντρέψουν όταν ήταν μόλις 1 έτους!

Πριν από 17 χρόνια η οικογένεια της Λάξμι αποφάσισε να την παντρέψει με τον Ράκες, ένα αγοράκι 3 ετών! Η νύφη ήταν ενός έτους και ο γαμπρός τριών. Οι οικογένειές τους είχαν συμφωνήσει ότι μόλις ενηλικιωθούν τα παιδιά θα ζήσουν μαζί.

Ο γάμος μεταξύ παιδιών έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ινδία εδώ και πολλά χρόνια, όμως η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει πως η παράδοση συνεχίζεται στις αγροτικές κοινότητες, καθώς πολλές οικογένειες ελπίζουν πως με τέτοιες «ενώσεις» θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους χάρη στην προίκα που θα φέρει η νύφη.

«Δεν χάρηκα καθόλου με το γάμο. Το είπα στους γονείς μου που δεν συμφώνησαν μαζί μου και τότε αναζήτησα βοήθεια», εξήγησε η 18χρονη, που έμαθε πριν από λίγο καιρό ότι ήταν ήδη… παντρεμένη. «Τώρα ξαλάφρωσα και τα μέλη της οικογένειάς μου το αποδέχτηκαν» πρόσθεσε.


Η Λάξμι Σαργκάρα με το διαζύγιο στα χέρια

Όταν, πριν από λίγες ημέρες, ανακάλυψε πως ήταν εν αγνοία της παντρεμένη η Λάξμι ζήτησε τη συμβουλή ενός κοινωνικού λειτουργού, του Κρίτι Μπάρτι, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών. Ο Μπάρτι ανέλαβε να μιλήσει με το γαμπρό και με τους «συμπέθερους» για να τους πείσει να ματαιώσουν τα σχέδιά τους.

«Η Λάξμι παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις ενός έτους. Οι γονείς της την ενημέρωσαν για αυτό πριν από μερικές ημέρες, λέγοντάς της ότι στο εξής θα ζει στο σπίτι του συζύγου της. Έπεσε σε κατάθλιψη, δεν αγαπούσε αυτό το αγόρι και δεν ήταν έτοιμη να συμμορφωθεί με την απόφαση των γονιών της κι έτσι αρνήθηκε το γάμο», εξήγησε ο Μπάρτι.

Ο γάμος ακυρώθηκε την Τρίτη από δικαστήριο του Τζοντπούρ.

«Εξ όσων γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που ένα ζευγάρι παιδιών ζητά να ακυρωθεί ο γάμος και ελπίζω πως θα υπάρξουν και άλλα τέτοια παραδείγματα», εξήγησε ο Μπάρτι.

Τα έθιμα πάντως παραμένουν πάντα ζωντανά στο Ρατζαστάν: την περασμένη Κυριακή χωρικοί επιτέθηκαν σε δέκα κυβερνητικούς υπαλλήλους όταν προσπάθησαν να σταματήσουν έναν ομαδικό γάμο στον οποίο συμμετείχαν σαράντα ζευγάρια παιδιών.