Τα συντηρητικά κόμματα της Κολομβίας, που είχαν αντιταχθεί στη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες της FARC, το 2016, έχουν το προβάδισμα στις εκλογές στη χώρα. Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχαν οι πρώην αντάρτες, που πλέον έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικό κόμμα.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το κόμμα του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε κερδίζει τις περισσότερες έδρες.

Οι Farc δεν είχαν επίδοση εφάμιλλη των προσδοκιών, ωστόσο θα καταλάβουν κάποιες έδρες, όπως εγγυάται η συμφωνία ειρήνευσης. Σύμφωνα με το BBC, έλαβαν μόλις το 0,4% του συνόλου των ψήφων, αλλά θα έχουν από πέντε έδρες σε κάθε ένα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα.

Η ψηφοφορία κύλησε πολύ ήσυχα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κάποιες φορές είχε αμαυρωθεί από βία.

Τα δεξιά κόμματα είχαν καλύτερη επίδοση, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Πρώτο εμφανίζεται το Δημοκρατικό Κέντρο του Ουρίμπε, που αναμένεται να καταλάβει 19 έδρες στη Γερουσία και 33 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Κανένα κόμμα όμως δεν συγκέντρωσε πάνω από το 16%.

Τα τρία μεγαλύτερα δεξιά ή συντηρητικά κόμματα κερδίζουν μαζί 50 έδρες από τις 102 της Γερουσίας.

Ωστόσο η πρωτιά του κόμματος Ουρίμπε, που είχε αντιταχθεί σθεναρά στους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας, είναι ενδεικτική του διχασμού στη χώρα.

Οι αντάρτες Farc βρίσκονταν σε ανοιχτή σύγκρουση με την κολομβιανή κυβέρνηση για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο πόλεμος αυτός κόστισε πάνω από 250.000 ανθρώπινες ζωές.

Πολλοί Κολομβιανοί, όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, νιώθουν πως οι πρώην αντάρτες θα έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη για εγκλήματα που συντελέστηκαν παρά να τους δοθεί πολιτική εξουσία.

Οι Κολομβιανοί επέλεξαν χθες και υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές, αναδεικνύοντας τους ανθρώπους που θα κληθούν να διαδεχθούν τον αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής διαδικασίας και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά του αυτή, τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Από τον συνασπισμό της δεξιάς επελέγη ο Ivan Duque και από την αριστερά ο Gustavo Petro, οι οποίοι θα διεκδικήσουν, μαζί με άλλους υποψηφίους, στα τέλη Μαΐου, την προεδρία της χώρας.