Η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται από την ισπανική Repsol, από την κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες αποτελεί μία διμερή διαφορά ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο Νίκολας Εϊσαγκίρε, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Λατινική Αμερική.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ρητώς πως πρόκειται εξ ολοκλήρου για ένα διμερές πρόβλημα, που αφορά την Αργεντινή και την Ισπανία. Ως πολυμερής Οργανισμός εμείς δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Η απόφαση τούτη ελήφθη από ένα κυρίαρχο κράτος», τόνισε ο Εϊσαγκίρε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εξάμηνη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

«Ευελπιστούμε πως, για το καλό της σταθερότητας των ξένων επενδύσεων στην Αργεντινή και στην υπόλοιπη περιφέρεια, η εθνικοποίηση αυτή θα πραγματωθεί μέσα σε ένα αρμονικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο ίδιος.

Οι προσεκτικές αυτές δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει την Τρίτη ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Τόμας Χέλμπλινγκ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «απρόβλεπτη» την Αργεντινή, την επαύριο της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρτσνερ της απόφασης να απαλλοτριωθεί μερικώς η ΥPF, της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει η Repsol.

Η Αργεντινή από το 2006 αρνείται να αποδεχθεί τις ετήσιες αξιολογήσεις του ΔΝΤ, οργανισμού που θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο για το οικονομικό και κοινωνικό χάος στο οποίο σύρθηκε το 2001-02. Η Αργεντινή είναι το μόνο μέλος της G20 που αρνείται τις αξιολογικές εκθέσεις του ΔΝΤ.