«Tο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία ερμηνεύεται με βάση την αποτυχία των ευρωπαίων εταίρων στο προσφυγικό ζήτημα» εκτιμά ο Ελληνας αναλυτής Γιάννης Εμμανουηλίδης, στέλεχος του European Policy Center (EPC) των Βρυξελλών, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.
«Από τη μία πλευρά, σχολιάζει ο Έλληνας ειδικός, χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, μόνον μόλις οι ίδιες άρχισαν να θίγονται από τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων από το 2015 και εξής. Από την άλλη, στην Ιταλία επικράτησε απογοήτευση και για το γεγονός της άρνησης συμμετοχής των κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών κρατών – μελών στη διαδικασία κατανομής των προσφύγων».
Ο κ. Εμμανουηλίδης θεωρεί δεδομένο ότι στην Ιταλία θα προκύψει μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή είτε του κόμματος της Λέγκα είτε με τη συμμετοχή του κινήματος των ‘Πέντε Αστέρων’, κόμματα που είχαν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αμφότερα ταχθεί ευθέως υπέρ ενός περιορισμού του αριθμού των προσφύγων. Σε αυτό το πλαίσιο των διαφαινόμενων εξελίξεων, ο ευρωπαίος ειδικός θεωρεί σκόπιμο να υπάρξει μία αναδιάταξη της σχεδιαζόμενης, από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, ατζέντας μεταρρυθμίσεων. «Προκειμένου η Ιταλία να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, Μέρκελ και Μακρόν θα όφειλαν να συμπεριλάβουν στην ατζέντα τους, που μέχρι τώρα επικεντρώνεται στη νομισματική ένωση, και τη θεματική της μετανάστευσης», επισημαίνει.
Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Ο κατακερματισμός συνεχίζεται» και υπότιτλο «Κατόπιν της επιτυχίας των λαϊκιστών στην Ιταλία, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε περισυλλογή» εκτιμά ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών έρχεται να αθροιστεί με όσα ήδη έχουν συντελεστεί στις γαλλικές προεδρικές και στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις περί μιας προϊούσας διάβρωσης των ‘κλασικών’, ευρείας λαϊκής βάσης, πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη».
Έτινγκερ: Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μάλλον ασταθές
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Konrad Adenauer, στο Βερολίνο, διατύπωσε την υπόθεση ότι αυτή η διαδικασία διάβρωσης θα συνεχιστεί και θα αποτυπωθεί και στις ευρωεκλογές του Μάιου του 2019. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σχετικά με τη μελλοντική σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, «το Κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ασταθές». Ήδη από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία του 2014 είχαν ενισχυθεί τα ποσοστά κομμάτων με δεξιό και λαϊκιστικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Μ. Βρετανία, ενώ και το γερμανικό AfD κατόρθωσε να εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Der Tagesspiegel γράφει ότι πλέον οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν δήλωσε στη γαλλική Le Figaro ότι με το εν λόγω αποτέλεσμα εκφράστηκε και «μία ιταλική απογοήτευση έναντι της Ευρώπης». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι αυτή η απογοήτευση αφορά σαφέστερα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα κονδύλια από τον νέο προϋπολογισμό της που θα ισχύσει από το 2021 και εξής για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της, δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων που παραμένουν έντονες. Η Κομισιόν έχει προτείνει την πρόβλεψη δαπανών για το ζήτημα αυτό, της τάξης των οκτώ έως δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, για την επταετή περίοδο εκτέλεσης του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.