Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που είναι και υποψήφιος για τη διαδοχή του, σχεδιάζει να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για τη Μέση Ανατολή, «από αυτό το καλοκαίρι», σε περίπτωση επανεκλογής του, αναφέρει σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό L’Express.

«Σε μια δεύτερη θητεία, θα ήθελα να αφοσιωθώ (…), σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβω από το καλοκαίρι του 2012» λέει ο πρόεδρος και υποψήφιος λίγες μόλις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και η Γαλλία θα πρέπει να βοηθήσουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνάψουν τελικά μια συμφωνία ειρήνης. Είναι καιρός να δοθεί στους Παλαιστινίους ένα καθεστώς κράτους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα επαναβεβαιώσουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην ύπαρξη και την ασφάλεια, και ότι τα δύο μέρη θα κινηθούν προς την συνύπαρξη των δύο εθνών-κρατών».
 
«Το πιο ευαίσθητο ζήτημα δεν είναι αυτό των συνόρων είναι εκείνο του δικαιώματος στην επιστροφή: εάν δημιουργήσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος, είναι για να μπορούν να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι στο κράτος της Παλαιστίνης», σημειώνει.

Μια άλλη πρωτοβουλία θα ληφθεί «υπέρ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) που έχει παραλύσει από την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση».
 
«Οι ‘Αραβικές Ανοίξεις, η εξαφάνιση των δικτατοριών και των ισχυρών καθεστώτων μπορούν να δημιουργήσουν μια πραγματική σύμπραξη μεταξύ των Δημοκρατιών του Βορρά και των αναδυόμενων δημοκρατιών του Νότου», πρόσθεσε.
Όπως το βλέπει εκείνος “αυτό αλλάζει πολλά πράγματα, για παράδειγμα, για τις συμφωνίες μετανάστευσης.

Καταλαβαίνουμε εύκολα ότι οι ελίτ της Λιβύης προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον Καντάφι. Σήμερα, η Λιβύη έχει ανάγκη από τις ελίτ της. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε περισσότερους δασκάλους, περισσότερους ερευνητές, περισσότερους γιατρούς, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το επαγγελμά τους στη χώρα τους. Και πενήντα χρόνια μετά την αποαποικιοποίηση, θα πρέπει αμέσως να ολοκληρώσουμε με την Αλγερία την επαναδιαπραγμάτευση των προτιμησιακών συμφωνιών για τη μετανάστευση, οι οποίες χρονολογούνται από το 1968», ανέφερε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ