Ψυχρή ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα οι Ταλιμπάν ως απάντηση στην πρόταση να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Και αυτό μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι τους πρόσφερε την αναγνώριση ως νόμιμη παράταξη στο πλαίσιο πολιτικής διαδικασίας για να τερματιστούν οι συγκρούσεις.
Οι Ταλιμπάν προς το παρόν δεν έχουν απαντήσει επισήμως στην πρόταση του Γάνι, όμως ο επικεφαλής εκπρόσωπός τους απάντησε στην «Ανοικτή επιστολή» που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό New Yorker από τον Μπάρνετ Ρούμπιν, γνωστό αναλυτή της πολιτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, ο οποίος κάλεσε την οργάνωση να δεχθεί να διαπραγματευτεί με την Καμπούλ.
«Η χώρα μας είναι υπό κατοχή, η οποία έχει οδηγήσει στην επιβολή μιας αμερικανικού τύπου αφγανικής κυβέρνησης. Και η άποψή σας να συνομιλήσουμε μαζί τους και να δεχθούμε τη νομιμότητά τους είναι η ίδια συνταγή που έχει υιοθετήσει η Αμερική για να κερδίσει τον πόλεμο», ανέφεραν οι Ταλιμπάν.
Στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής στρατηγικής τους που ανακοίνωσαν πέρυσι, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη στήριξή τους στον αφγανικό στρατό και αύξησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αναγκαστούν οι αντάρτες να διαπραγματευτούν.
Ωστόσο οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλες περιοχές του Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση να είναι διχασμένη και χιλιάδες Αφγανούς στρατιώτες και πολίτες να σκοτώνονται κάθε χρόνο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν έχουν προσφερθεί δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ, όμως έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση, ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Αν και η διεθνής κοινότητα θεωρεί την κυβέρνηση Γάνι ως τη μοναδική νόμιμη του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν τη θεωρούν έχει επιβληθεί από το εξωτερικό και καταγγέλλουν ότι δεν εκπροσωπεί τους Αφγανούς.
Στην ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν επισημαίνουν ότι η οργάνωση «δεσμεύεται ειλικρινά» να απαντήσει στις διεθνείς ανησυχίες ότι το Αφγανιστάν χρησιμοποιείται ως βάση για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ προσθέτει ότι δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ ή άλλες δυνάμεις.
«Η ουσία του προβλήματος είναι, ποια είναι η ζωτικής σημασίας ανησυχία της Αμερικής, είναι πραγματικά η τρομοκρατία; Ή είναι να εκμεταλλευθεί τον μεταλλευτικό πλούτο του Αφγανιστάν επιβάλλοντας μια αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση, εμποδίζοντας την υιοθέτηση ενός ισλαμικού συστήματος και ακολουθώντας τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της στη χώρα αυτή; Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μας ενδιαφέρει η Αμερική, ούτε επιθυμούμε να συνομιλήσουμε να σταματήσουμε την αντίσταση, ούτε θα κουραστούμε» σημειώνεται στην ανακοίνωση.