Για πρώτη φορά μετά το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου, μαθητές και καθηγητές επέστρεψαν χθες Κυριακή στο σχολείο τους στο Πάρκλαντ της Φλόριντα.
Χθες το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας πραγματοποίησε μια ημέρα «προσαρμογής» για κάποιους εθελοντές μαθητές και καθηγητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό του σχολείου επιστρέφουν σήμερα στην εργασία τους προκειμένου να προετοιμάσουν την επανέναρξη των μαθημάτων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.
«Φανταστείτε να έχετε επιβιώσει από ένα δυστύχημα με αεροπλάνο και να πρέπει να ταξιδεύετε καθημερινά με αεροπλάνο», δήλωσε στο ABC ο Ντέιβιντ Χογκ, 17 ετών, που γλίτωσε από τα πυρά του δράστη του μακελειού Νίκολας Κρουζ.
Η Ντιλέινι Ταρ, μια άλλη μαθήτρια λυκείου, δήλωσε ότι η επιστροφή θα είναι δύσκολη. «Είναι ανησυχητικό (…) και τρομακτικό διότι δεν ξέρω αν θα είμαι ασφαλής εκεί», είπε μιλώντας στο Fox News, «όμως δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω».
Μια καθηγήτρια που επέστρεψε στο σχολείο δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR ότι σοκαρίστηκε τόσο που είδε την αίθουσα ακριβώς όπως την είχε αφήσει στη διάρκεια του περιστατικού, με τα τετράδια των μαθητών ανοικτά στα θρανία τους και το ημερολόγιο να γράφει ακόμη 14 Φεβρουαρίου, που ένιωσε άρρωστη και αναγκάστηκε να φύγει τρέχοντας.
Ο Κάμερον Κάσκι, ένας άλλος μαθητής που επίσης γλίτωσε, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία των ανθρώπων που επέστρεφαν στο σχολείο και το σχόλιο: «Είναι ωραίο να επιστρέφουμε».
«Όλοι μου οι φίλοι είναι εδώ μαζί μου και αυτό με κάνει να μη νιώθω μόνη σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Μισέλ Νίτμαϊερ στο ABC. Πρώην μαθητές είχαν επίσης πάει χθες στο σχολείο για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους επιζώντες και ύψωσαν πανό στο κτίριο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο WSVN.
Στη γειτονική πόλη Φορτ Λόντερντέιλ οργανώθηκε χθες ολονυκτία, με 17 καρέκλες να μένουν κενές στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με το WSVN. Παράλληλα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από ένα εργοστάσιο στο Πομπέινο Μπιτς όπου κατασκευάζονται καλάσνικοφ. «Άμεση μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα όπλα!», έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών, ενώ ένα άλλο ζητούσε το κλείσιμο «του εργοστασίου του θανάτου».
Τις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένες δύο κινητοποιήσεις: όλοι οι μαθητές της χώρας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία στις 14 Μαρτίου αποχωρώντας από τα μαθήματά τους για 17 λεπτά. Στις 24 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον με αίτημα αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση όπλων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που διενεργήθηκε μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την οπλοκατοχή, αλλά και την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων, όπως το AR-15 που χρησιμοποίησε ο Κρουζ.
Συνολικά το 70% των ερωτηθέντων από τις 20 ως τις 23 Φεβρουαρίου τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών ελέγχων στις πωλήσεις όπλων, έναντι 52% τον Οκτώβριο μετά τη σφαγή στη διάρκεια συναυλίας στο Λας Βέγκας, την πιο αιματηρή στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία με 58 νεκρούς.
Εξάλλου το 57% τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των ημιαυτόματων όπλων, έναντι 49% τον Οκτώβριο. Η αστυνομία είχε εντοπίσει στο δωμάτιο του δράστη του μακελειού στο Λας Βέγκας 14 AR-15.