Όπως ανακοίνωσε ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αφαιρεθεί αυτό που έχει απονεμηθεί στο γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, του οποίου ένα πρόσφατο ποίημα που επικρίνει το Ισραήλ έχει προκαλέσει κατακραυγή.
«Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν συζητήσεις στη Σουηδική Ακαδημία για να του αφαιρεθεί το βραβείο» έγραψε ο Πέτερ Ένγκλαντ στο ιστολόγιο akademiblogg.wordpress.com.
«Όσον αφορά τη συζήτηση που προκλήθηκε από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας ‘Was gesagt werden muss’ (Αυτό που πρέπει να ειπωθεί) θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο κ. Γκρας τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ το 1999 για τη λογοτεχνική του αξία και μόνο, κάτι που συμβαίνει με όλους όσους τιμώνται με το βραβείο αυτό» τόνισε ο Ένγκλαντ.
Στο ποίημα που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο 84χρονος Γκρας κατηγορεί το Ισραήλ και το πυρηνικό του οπλοστάσιο ότι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη αφήνοντας να αιωρείται το ενδεχόμενο προληπτικών πληγμάτων εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Σε απάντηση, το Ισραήλ αποφάσισε να θεωρήσει τον Γκρας ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata).
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της ισραηλινής ένωσης συγγραφέων της εβραϊκής γλώσσας, Χέρζι Χακάκ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή Νομπέλ να αποφανθεί επί του θέματος. «Αυτό δεν είναι πολιτικό, αλλά ηθικό θέμα, επειδή ο Γκρας είναι συνένοχος σε μια επιχείρηση ξεπλύματος των δηλώσεων για γενοκτονία των ιρανών ηγετών» δήλωσε.
Το 2006, ο συγγραφέας που είναι γνωστός για τις αριστερές θέσεις του, είχε παραδεχτεί ότι στα νιάτα του, υπηρέτησε στα Ες-Ες, επίλεκτη μονάδα του καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ.